Icukának ajánlom ezt a posztot, mert már napok óta ígérgetem neki a receptet 🙂
Voltunk a Főnökkel a Bosnyák piacon, nagy élmény volt, vásároltuk sok finomságot. A tejesnél megláttam, hogy 400 forintért adnak fél kiló fetát, vettem hát. Ettük kenyérre kenve, de fél kiló sok így kerestem hozzá receptet. Egy se tetszett, amit találtam, így kidolgoztam a felleltek alapján a saját verziómat.
FETÁS POGÁCSA
(tojás nélkül már 8 hónapos kortól ehetik a babák is)
Hozzávalók:
20 dkg feta
20 dkg margarin vagy vaj
15 ek liszt
3 ek tejföl
5 dkg reszelt sajt
1 tojás
só
egy csipet piros paprika
A vajat vagy margarint, a fetát, a tejfölt és a lisztet a sóval összegyúrom. Én olyan fetát vettem, ami kenhető volt, ha keményebbet kapsz, akkor érdemes előtte nagylyukú reszelőn átküldeni, hogy könnyebben el lehessen oszlatni a tésztában. Lágy, rugalmas, de nem ragadós tészta lesz belőle. Ha mégsem tegyél még lisztet bele. A hűtőben pihentetem egy órát vagy többet, ahogy alakul a nap. Közben lereszelem a sajtot és felverem a tojást a piros paprikával.
A tésztát kilisztezett deszkán kinyújtom, kb. fél centisre és kiszaggatom a pogikat. Sütőpapírral bélelt sütőbe ültetem őket, megkenem a tetejét mindnek a paprikás tojással (ez ha kicsi a babus és nem akarsz még ennyi tojást sem adni neki kimaradhat), majd megszóróm sajttal. Jó bőven, mert úgy az igazi, legalábbis szerintem. A sütőt 180 fokra előmelegítem, hőlégkeveréssel addig sütöm még szép piros nem lesz.
Ez a mennyiség nálunk egy nap alatt elfogyott. Frissen zseniálisan finom, apa az első tepsit eltüntette, Teó miközben majszolt egyet, mindkét kezében tartott egy pogit (később ezek is a pofijában landoltak). A legkisebb pogácsa szaggatóval dolgoztam, hogy babaméretűek legyenek a korongok.