Baba Séf

Jamie forradalma

Imádtam mikor abban a mókás lakásban főzött a haverjainak. Ugyan egyetlen receptjét sem csináltam meg szóról, szóra, de rengeteg étel készült, amit ő inspirált, adta az alapot vagy épp a trükköt. Bírtam, na.

Aztán apuka lett és a szülővé válás, ahogy mindannyiunknak, úgy neki is átalakította a világot. Más nézőpont, más súlyok, másik élet. Nem kell magyaráznom. A médiaszemélyiség Jamienek ez nem tett jót, ahogy a kisfiús báj eltűnt, úgy kopott az újszerűség és vált erőltetetté a lazaság. Amiről beszélt az fontosabb téma volt, de valahogy kevésbé volt hiteles ebben a szerepben. Azt simán elhittem neki, hogy király vacsikat rittyent a haveroknak és még azt is, hogy megtanít főzni surmó, tanulatlan angol kamaszokat. De mikor arról kezdett beszélni, hogy egészségesen és szedd le a kertből meg válaszd a minőséget, akkor az jutott eszembe, hogy ha lenne egy vidéki kúriám, ahogy neki és ott élne a családom, akkor biztos könnyű lenne. Irigység persze, meg a realitás.

Ilyen konyában jobbat főznek? forrás: sxc.hu

Ilyen konyában jobbat főznek? forrás: sxc.hu

Félreértés ne essék, legyen a menza egészséges és egyen minden gyerek salátát! De jobb volna sok olyan recept, tipp és ötlet, ami nem tételezi fel, hogy a kelet londoni vagy épp kazincbarcikai, két gyermekét egyedül nevelő, dolgozó anyuka azért ad konzervet és azért nem süt friss pizzát, mert nem akar vagy nem tudja, hogy az volna a jó.

Keserűen hangzik ez, de mivel napi harcot folytatok (és 100%, hogy ezzel nem vagyok egyedül), hogy idővel és pénzzel bűvészkedve próbálom a legjobbat és legtöbbet kihozni a lehetőségeinkből valahogy hiányolom a józan belátást a megmondóemberekből. Így Jamieből is. Nem Ő tehet róla, csak róla jutott eszembe.

Írhatok magyar példát is. Itt van ez a remek ötlet, hogy szakik írják meg mi kell a csöppségeknek. Első 1000 nap. Kerestem rajta mennyit kell(ene) innia egy babusnak, mert írni akarok erről. Na ezt nem találtam. de azt leírták mit adj inni. Hát frissen facsart gyümölcslevet, szűrt (!!!!) csapvizet vagy szénsavmentes ásványvizet. És akinek erre nem telik, az így járt. Mert a csapvízzel azért komoly gond csak kevés helyen van, ott meg tudják, de azért vegyél szűrőt.

Na nem dühöngök tovább. Csak nyomta a begyem egy jó ideje és gondoltam megosztom a receptek mellett a néha feltörő negatív gondolatokat is.

Nem lesz sok, ígérem!

 

Tökölés, baba módra

Már van zsenge főzőtök a zöldségesnél, nem is túl drága, hamar készen van és nagyon finom. Íme egy bababarát változat. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy direkt Teónak, mert én már évek óta nagyjából így készítem a töklotyót és hamar rádöbbentem, hogy ez babakompatibilis.

Akkor is hazudnék, ha azt mondanám, hogy nagyon megy a főnöknek. Ugyanis nem lelkes a főzelékekért. De 5 vagy 6 falat lecsúszik, így mindig próbálkozom, hátha egyszer több lesz belőle, nemcsak előétel, hanem kedvenc. Na jó ez túlzás, de ebéd. Hússal kellene összeturmixolnom vagy egy kis pörköltszafttal vonzóbbá tenni. Mit gondoltok? Beválhat? Van értelme a cselnek?

forrás: sxc.hu

forrás: sxc.hu

TÖKLOTYÓ mindenkinek

8 hónapos kortól vagy amikor már eszik tejfölt vagy joghurtot

1 tök, 2 dl tejföl vagy joghurt, 2 kanál liszt, kapor, só, cukor, ecet

Majdnem diétás a cucc. Hiszen a megpucolt, kikapart, legyalult (V gyalu, áldassék a TV Shop) tököt kaporral (ha nem akarod, hogy a szálak úszkáljanak a kajába használj szárítottat vagy a frisset ne vágd fel, hanem kötözd össze fehér cérnával és vedd ki a végén) és sóval, kis vízzel (mondjuk félig lepje el) felteszed főni. Hamar puhul, így ha forr, neki is állhatsz, hogy a tejfölt vagy joghurtot és a lisztet csomómentesre keverd. Ha kész borítsd bele, rotty és készen is van.

Ezen a ponton, ha a babád szereti a kevésbé ízes dolgokat vedd ki a részét. A felnőtt adagot (nálunk a babáét is, mert úgy jobban elfogadja) lehet savanyítani. Kevés ecet (bor vagy balzsamecettel nagyon nyami, de a nagyim klasszikus háztartásival csinálja és úgy is tökéletes), majd cukor. Kóstolgatással kell belőni a megfelelő ízt.

Van a tökölésnek folytatása is, holnap elmesélem, addig is a tök belsejét, amit kikapartatok, magostul tegyétek el szépen a hűtőbe.

Egyetek sokat!

Jöhet a rántotta!

Bevezettük a tojást. Nem épp úgy, ahogy előtte a mindenféléket, hogy tisztán magában egy kanál, aztán több, aztán sok. Hanem egyéb trükkel. De a mennyiség kevés volt eleinte, ez tény.

forrás: sxc.hu

Teó főnök szereti megenni apa vacsiját. Hiába evett 10 perccel korábban, simán odaáll és fióka mód tátog. És ami az etetőszékben már nem kellett, az is jöhet. Ellenállni meg igen nehéz neki. Így esett az első fasírt evés is. Az még nem a később kifejlesztett bababarát fasírt volt, hanem klasszikus, tojással készült falat, így az első tojásos dolog tervezetlenül érkezett a pofiba.

Step by step, egyre több helyen

Eleinte nem kapott tojást, se sütve, se főzve csak valamibe belekeverve, így lett bevezetve. A linzer volt talán az első, amit direkt babának szántam és mégis beletettem (igaz csak sárgáját) egy tojást. Mivel ott nem volt gond a következő kísérlet a már nem babásított fasírt volt. Ebben fél kiló húshoz és az áztatott zsemléhez került egy egész tojás. Simán ment. Aztán jöhettek a száraz tészták. Eddig csak durum került a tálba, mostantól jöhetett a nagyiféle házi, sok tojásos is.

És belecsaptunk a rántottába

képek forrása: sxc.hu

Eljött hát a rántotta napja. Margarinon, kevés sóval sütöttem a tojást és csak utólag, a tányéron került rá bors meg piros paprika. Így Teó a maga natur valójában kóstolhatta meg. Szerette. A szabályok szerint hetente egyszer ehet mostantól tojássárgáját. De én nem választom külön, menjen csak egyben, ahogy a tyúkból kijött 🙂

Várni egyébként nem érdemes soká vele, mert a 15 hónapos kori oltás előtt kell találkozniuk a fehérjével. Tehát a szakirodalom elég szűk határidőt szab, A sárgáját már 10 hónaposan megkóstoltathatod, de a fehérjét 1 éves kor előtt ne, de 15 előtt mindenképp. Persze ha sokat olvasgatunk, akkor találunk olyan vélekedést (Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia ), mely szerint ahogy a glutén, úgy a tojás allergénje is annál sanszosabban árt, minél később kerül be a gyerek étrendjébe. Szóval a fene se tudja mi a legjobb. Én ezzel az egy éves kor előtt csak belesütős módszer (ami szerintem kényelmes és biztonságos) majd a teljes tojással álltam elő. Bevált, ajánlom!

Bodza babáknak télre, nyárra

Voltak jól bevált, kipróbált bodza receptjeim, de most, hogy Teó főnök is potenciális fogyasztóvá vált, át kellett gondolnom az összetevőket. Mert eddig a szörpbe én simán beletettem egy kis Nátrium-benzoátot (E21), hogy tuti nem romoljon meg télig, most nem mertem. Nincs asztmás vagy allergiás a családban, így nem valószínű, hogy a Főnök urat allergizálná ez az egyébként praktikus összetevő, de kompenzálni próbálom a múltkori chinese fast foodot. 

Szóval először is elmentünk leszedni a bodzát. Az úttól a lehető legtávolabbi bokrokról a szép, kinyílt virágokat metszettem le és tettem papírszatyorba. Ezért mondom organikusnak, mert nem bio, ki dokumentálna gazt (mert a bodza az), de épp ugyanezért nem is permetezték!

Teó főnök és a bodza, nem túl lelkes munkás az ifiúr

Teó főnök és a bodza, nem túl lelkes munkás az ifiúr

LIMONÁDÉ

Hozzávalók: 20 db bodzavirág, 20 dkg cukor, 2 citrom, némi citromlé és egy 5 literes befőttes üveg

Az üvegbe a citromot karikára vágva bedobálom, mehet rá a virág és felöntöm 3 liter vízzel. Ennek 1 vagy inkább 2 napot kell állnia. Ha nincs sok időd, ahogy nekem se volt, mert egy hétvége alatt el kellett készülnöm, akkor íme kedvenc gasztrobloggerem tippje a türelmetleneknek: Vigyázz felnőtt recept! 🙂 Szóval elég neki egy nap a hűtőben és mehet a fazékba bele. Egy rottyig forraltam, majd leszűrtem és belekevertem a cukrot és a citromlevet. Írok itt mennyiségeket, de a mérleget nem vettem elő. Kóstoltam, az sokkal tutibb!

a napon jól néz ki, de a hűtőben kell érlelni

SZÖRPI

Hozzávalók: 25 db bodzavirág, elvileg 4 kg cukor, én kevesebbet tettem, 2 citrom és kb. 2 dl citromlé, 5 literes befőttes üveg

Ahogy írtam volt remek receptem, de azt most lecseréltem erre. Az E21 hatásos volt, bírta a szörp gond nélkül tálig. Most kicsit aggódom, hogy mi lesz a sorsa, így csak cukorral és hővel tartósítva, de reménykedem.

A citrom és a virágok, ahogy a limcsinél mennek az üvegbe. De most teleöntjük vízzel az 5 literes üveget. Legalább 36 órát álldogál így a szörpnek való. Aztán leszűrjük, fazékba tesszük és a cukorral melegítjük. Én kóstolgattam, ezért lett kevesebb a cukor benne. Az eredeti recept szerint 10 citorm levét kell belefacsarni, de egész tűrhető áron vettem 100%os citromlevet, így a facsarás helyett ezt tettem bele, ahogy hűlni kezdett.

A felfőzött üvegekbe belemertem, lezártam és bizakodom, hogy nem romlik meg télig. Ha tutira akartok menni, akkor tegyetek bele tartósítószert. Ha megbuggyan az organikus szörpim, jövőre én is visszatérek a mesterséges segítőkhöz!

Ősszel a le nem szedett bodza bogyóiból lehet lekvár vagy pálinka, persze a babáknak csak az egyik!

 

 

 

 

 

 

Fagyi és kínai kaja

A világ legrosszabb anyukája az én vagyok. Az cím amerikai tulajdonosa azzal vívta ezt ki, hogy engedte 9 éves fiacskáját egyedül metrózni New Yorkban. Az én bűnöm se kisebb, az egy esztendőt épp betöltött gyerekem illatos omlós csirkét majszolt és fagyit evett, mindezt 24 óra leforgása alatt, a jelenlétemben. A blog csak súlyosbító körülmény. Mert ugye itt okoskodok meg bio joghurt aztán közben fagylalt.

Csokis, fagyis, nyamm

Csokis, fagyis, nyamm

IMG-20140426-00587

A fagyi visszatérő vétek, pedig tej meg cukor és egyébként is. De imádom és a hiszti egyik remek ellenszere. Először azért tömtem a szájába egy kis jégkrémet, mert autóztunk és már nagyon unta. Nem kellett se játék, se mese csak üvöltött. Így megleptem egy kis hideggel. Csend és elégedett cuppogás lett az eredmény, hát néha bevetem azóta is. Nem rendszer, mert akkor pont a meglepetés maradna el, de néha jól jön.

A kínai fast food még nagyobb bűn, mert ki tudja mi van abban. Csirke az tuti, felismerem. Hogy nem tanyasi, hanem hormonos gyorshízlalt, az is tuti. Ahogy a legtöbb szuperben, hiperben és egyéb marketben található hús is. Mivel tanyasi csirkét főzni nem tudtam jártunkban, keltünkben nem volt mód vásárolni és sütögetni, így az ideálistól messze kerültünk. Ugyanakkor, ha már nem tanyasi, bio, öko, akkor lehet éttermi is. Én rettenet amerikai csirkét ettem, ezt nem engedélyeztük, de apa illatos csirkéjéből három szép szelet becsúszott. Majdnem rántott husi.

Hogy miért mesélem el mindezt? Egyfelől, mert sokan vagyunk úgy, hogy ha nem kapja meg a tökéleteset a gyerek, akkor szégyeljük magunkat. Pedig kevés olyan család van, ahol nincs néha szükség gyors és/vagy vészmegoldásokra. Ráadásul ha nem rendszeresen eszik a gyerek fast (junk) foodot és nem tömi magát naponta fagyival, akkor ebből se lehet nagy baj.

Bébinél még nem, de ovis korban (2 év!!!!!) már elő fog kerülni a Meki kérdéskör is. És lehet tiltani, szidni, fújolni, meg lehet helyén kezelni és az ovis haverok zsúrján részt venni, de nem ott vasárnapi ebédelni.

Ha mégis Rád tör a szégyen, mert a pici csokit evett vagy nyomtál a kezébe pár sült krumplit, akkor gondolj nyugodtan arra, hogy én itt okoskodok és közben egy nap alatt kínai és fagyi. Szóval biztos, hogy jobb vagy!

 

Etetőszék a zsebemben

Rég tervezgetem, hogy írok egy posztot arról, hogy milyen az igazán jó etetőszék. Számos szempont akad és a vázlat fejben kész, de valahogy a fotódokumentáció elkészítése mindig elmarad. És most a sors úgy hozta, pontosabban egy babás webshopot üzemeltető kedves ismerős hozta, hogy lett egy mobil etetőszékünk.

Nézegettem már a neten a vászon etetőszékeket, mókásnak tűntek, de nem szántam rá magam a vásárlásra. Így hogy kaptunk egyet azonban lelkesen teszteltem.

Teó tesztel

Előnyök:

1. nagyon egyszerűen és szinte bármilyen támlás székre felszerelhető

2. zsebben elfér, ha összehajtod, a súlya se haladja meg a Sport szeletét, akár retikülben is horható, a bazi babás táskákban tucatnyi is elfér

3. kényelmes, persze nem teszteltem magamon, nem férek bele, de Teó főnök, aki utálja, ha lefogják (akár egy peluscsere erejéig) könnyedén töltött el benne evés után is egy kis időt, ameddig eltakarítottam a maradékokat.

4. menő színekben lehet kapni, még egy holmi, ami pink lehet vagy épp szürke, mint a miénk

 

 

Teónak tetszik

Teónak tetszik

Hátrányok:

1.  leeszi a gyerek és mivel textil, hát mosni kell, ha kajás lesz. Folt is maradhat akár.

3. önálló evésre akkor alkalmas, ha az asztal magassága is megfelelő, hiszen saját tálcája nincs.

2. érzékeny lelkű bámészkodók kikötözöttnek minősítették a gyereket. De ez inkább nekik gond, nem nekünk 🙂

 

Vagyis ajánlom. Ha sokat utaztok, ha nincs kedved mindenhová cipelni a műanyag széket. Ha nem akarod attól tenni függővé hová ülhetsz be, hogy tartanak vagy sem etetőszéket. Sokkal profibb fotókat találsz a holmiról itt.

 

Dédiféle babarágcsa

A nagyi, aki Teó születésével dédivé lépett elő a kelt tészták nagy mágusa. Legendás kakaóscsigája és buktája van, a túrós táskáért többen ölre mennének, ha nem készítene mindig dupla adagot. Mivel lelkes immár dédmama, nagyon várta, hogy süthessen a család legifjabb tagjának. Ahogy közeledett a tojás tilalom vége, kitaláltuk ezt, az egyébként komoly sikereket arató, nasi rudat.

Pollinak ízlett

Hozzávalók:

20 dkg liszt

2 dkg élesztő

1 dl langyos víz

1 evőkanál margarin

1 tojás sárgája

1 teáskanál cukor

Az elkészítés pofonegyszerű. A langyos, cukros vízben (ha már lehet tejben) felfuttatjuk az élesztőt. Összegyúrjuk a liszttel, a margarinnal és a tojással, ha szükséges még adunk hozzá vizet és 10 percet pihentetjük. Nem kell nagyon keleszteni, csak kicsit hagyni levegősödni. Aztán rudakat formázunk a tésztából, amit közepesen meleg sütőben aranybarnára sütünk.

Akinek ez nem elég édes, az a kihűlt rudakat kis cukorsziruppal vagy cukros tejjel megkenheti. Ettől fényesebb, édesebb lesz a nasi. De enélkül is jó, a szülinapi bulin a nagyok elől el kellett rejteni, hogy maradjon az apróságoknak.

A fenti recept egy babazsúros mennyiség, otthonra egy vagy két gyerkőcnek akár a fele is elég lehet.

 

Legyen a fasírt babakompatibilis

Mi is kell a finom vagdalthoz? Ami már rég darált, de sebaj! Szóval mi kell? Hát husi. Alapból sertés, de jó a marha és a pulyka is. Na meg fokhagyma és hagyma, minden más csak az állaga végett, tehát helyettesíthető, pótolható, kihagyható. Én így babásítottam ezt a kedvencet és készítem heti rendszerességgel.

FASÍRT

8 HÓNAPOS KORTÓL

mindent bele és jó lesz

mindent bele és jó lesz

Hozzávalók:

fél kg hús (jelen esetben sertés, de csirkén kívül bármi, marhából kicsit szárazabb, ha nem ódzkodsz tőle tegyél alá bacont)

egy kis fej vöröshagyma

1 vagy 2 gerezd fokhagyma

só, bors esetleg piros paprika

egy zsemle vízbe áztatva

zsemlemorzsa (elhagyható)

 

A zsemlét ne nyomkodd ki annyira, mintha tojással készítenéd a fasírtot, mert jelen esetben a víz az a nedvesítő cucc, ami összetartja az ételt. A hagymát vágd apróra és kevés olajon párold meg, kis borssal. Keverd össze a hozzávalókat, dolgozd homogén masszává majd nyomkodd bele egy őzgerinc formába és szórd meg zsemlemorzsával a tetejét,  legjobb a teflon forma. Mehet a sütőbe 200 fokra, kb. 30 perc, ha szép barna a teteje, akkor kijöhet.

Sütheted gombóconként olajban, de így kevesebb a mosogatnivaló, kevesebb időt állsz a konyhában és egészségesebb, szóval szerintem a sütő a nyerő!

Melegen, hidegen. Magában vagy krumplival. Teó főnök harapja és nem tartja szükségesnek a köretet.

Húst hússal?

Mikor főiskolán az egyik vega csaj állapotos lett, nagy felhördülést keltett az a kijelentése, hogy a gyerekének se fog húst főzni. Fogalmunk nem volt róla mi kellene egy babának, de azt mindenki természetesnek vette, hogy hús az kell. Most 100 évvel később a saját gyerekemnél is felmerült a hús kérdés. Én nem vagyok vega, vegán vagy bármi ilyesmi, de amikor Teó főnök már 9 hónapos volt és azt olvastam, hogy naponta kellene húst adni neki meglepődtem. Mi nem eszünk minden nap húst, így elkezdtem kutatni és kérdezősködni.

forrás: sxc.hu

forrás: sxc.hu

A hazai szakirodalom

Netes szakértő védőnők és egyéb okosok a naponta egyszer adjál neki kis sóval párolt csirkét vonalon mozogtak. Ez azonban több sebből vérzett.

1. Nem adok a gyereknek hormonozott húst, a tanyasi csirke meg drága és nem mindig kapható.

2. Nem eszi meg a kis sóval párolt csirkét. Köpköd, prüszköl, bömböl.

3. Naponta ennyi húst főzni, agyhalál, mikrózva a csirke büdös (igen, finnyás vagyok).

4. Mi sem eszünk minden áldott nap állati fehérjét, és kötve hiszem, hogy az elmúlt évszázadokban a csecsemők naponta kaptak húst.

Így kerestem tovább.

Külhoni okosok

Egy barátnőm angol cikket küldött, ott azt írták naponta kapjon állati fehérjét. Na ez már egészen más ügy. Hiszen a tejtermékek és a tojás is ide tartozik. Utóbbit még nem, de az előbbiből csinos mennyiségeket fogyaszt el a fiatalúr. A joghurt, a sajt és a túró nagyon kedvelt kaja. ezek naponta vannak jelen az étrendjében. Valahogy hihetőbb és szimpatikusabb ez a megközelítés, főleg hogy joghurtból a biot is meg tudom fizetni!

Tapasztalatok

Persze megkérdeztem a körülöttem lévő kismamákat is, hogy adnak vagy sem napi gyakorisággal húsokat. És úgy tűnik kevesen működnek könyv szerint. Van aki hallal pótol, máshol a heti hármat is elégnek ítélik, és persze akad olyan is, aki szerint minél több hús, annál jobb. Ezek után megnyugodtam, hogy nem tettem ki minőségi éhezésnek a csemetémet.

Olyan nap nincs, hogy nincs állati fehérje. Olyan viszont akad hetente 1 vagy 2, hogy hús nem kerül a kanálra. Ráadásul nálunk a csirke a legkevésbé népszerű. A marhát és a disznót is szívesebben fogyasztja az uraság.

Kedvenceink:

Bolognai

Fasírt (kísérleteztem egy babáknak való, de felnőttnek is finom verziót, nemsokára megírom)

Sült vagy főtt csirke (són sütök vagy a levesből) az olaszos paradicsomszósszal turmixolva

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!