Baba Séf

Tejszínes csirke egyszerűen, fűszeresen

Tésztával vagy búzakásával tökéletes ebéd

Tésztával vagy búzakásával tökéletes ebéd

Az arab konyhában a fahéj a húsok egyik alapfűszere. Ezt először Bachernél olvastam, aztán megem is megtapasztaltam, ahogy azt is, hogy bár a fahéjas csigán felnőtt agyamnak ez fura, az ízlelőbimbóim lelkesek tőle. Szóval hús és fahéj, tuti páros. Ráadásul a fahéjnak emésztéstserkentő hatása van, emiatt érdemes mielőbb bevezetni a picik étrendjébe. Nálunk az első fahéjas párolt alma már 6 hónaposan becsúszott a pofiba.

De nézzük hogyan is lehet magyar konyhabaráttá tenni a fahéjas húst.

TEJSZÍNES CSIRKERAGU

7 vagy 8 hónapos kortól

Hozzávalók:

1 csirkemell

3 dl tejszín

1 vöröshagyma

fahéj, szerecsendió

A hagymát apróra vágom, dinsztelem, ráteszem a kis kockákra vágott husit, körbepirítom. Ha mindenhol kifehéredett, akkor kevés fahéjjal meghintem és reszelek rá egy kevés szerecsendiót is. Sózóm, keverem és felöntöm tejszínnel. Ebben párolom készre.

A köret, ha a baba még tojásmentes, akkor durumtészta, egyébként bármilyan pasta megteszi.

Tudom mindenkinek van saját tejszínes csirke receptje, de ez talán egy kicsit izgalmasabb a szokásos fokhagymás változatnál (ami persze szintén finom).

 

 

 

Amitől a fejed nő

A nagypapám nem szerette a krumplit, a pörkölthöz nokedlit evett, a rántott húshoz nem kellett köret (elég a panír ugye), egyébként meg a kenyér jól megy mindenhez. Mikor mi krumplit ettünk, akkor jegyezte meg a fenti bölcseletet, miszerint a krumplitól csak a fejünk nő. Ennek ellenére én kifejezetten krumpliimádó vagyok főzve, sütve, pürésítve, főzeléknek, bárhogy jöhet. A legjobb ilyenkor nyár elején, mikor új krumplit lehet kapni. Bár nem csinálhatok belőle tócsnit, de a legegyszerűbb burgonyás étel is isteni finom lesz belőle.

Kaparod vagy pucolod?

Kaparod vagy pucolod?

Hogy kaparsz vagy hámozol, Rád bízom. Ha van időm kaparok, úgy az igazi az új krumpli, de most hogy néha Teó Főnök főzés közben rángatja le a gatyámat, megesik, hogy megpucolom. És van köztes megoldás is! Íme:

PETREZSELYMES KRUMPLI

6 vagy 7 hónapos kortól

Hozzávalók:

60 dkg új krumpli (persze kb. fél kiló, de ez olyan jól hangzik) én parázskrumplit szoktam venni, mert szeretem egészben hagyni

egy csokor petrezselyem

4 ek olaj

só, piros paprika

Eredetileg kaparni kell, de ha héjában főzöd kevesebb munkával (és ráfordított idővel) megúszható az ügy. Ha megfőtt héjában, gyorsan lekapkodható róla a héja, majd mehet is a serpenyőben melegedő olajba, itt meghempereg az apróra vágott petrezselyemben és egy kis piros paprikában és máris remek köret. Megvallom én néha nem is eszem hozzá húst, csak uborkát vagy paradicsomsalátát.

FOKHAGYMÁS VERZIÓ

7 hónapos kortól

És van az a verzió, mikor nem petruska meg paprika, hanem az olajon előtte megfutatott tört fokhagyma várja a krumplikat és azzal pirulnak össze. Na ehhez még sose ettem húst, annyira finom és intenzív ízű kaja, hogy maximum egy kis joghurtot vagy tejfölt kíván, amibe tunkolni lehet az apró egész krumplikat.

JOGHURTOS KRUMPLIFŐZELÉK

Alapesetben nálunk a krumplifőzelék fehér főzelék, savanyítva. Így készíti a nagymamám, aki a világ legjobb főzelékeit csinálja, így csináltam én is. Eddig. Most kevés volt otthon a tejföl, viszont akadt némi joghurt. Így a habarást felesben csináltam, ez savanyított, nagyon finom!

Hozzávalók:

8 hónapos kortól (vagy ha előbb bevezetted a tejtermékeket, akkor előbb)

1 kg új krumpli kaparva vagy pucolva, darabolva

3 db babérlevél

2 dl joghurt

2 dl tejföl

2 ek liszt

A krumplit kevés sós vízzel és a babérlevelekkel felteszem a tűzre, ha megfőtt behabarom. Csupán annyi az extra, hogy a habarás fele joghurt fele tejföl kombinációból készül. Így nem kell utólag ecettel savanyítani, a joghurt elvégzi a dolgot. Nagyon nyári, hidegen is ehető!

 

 

 

 

Zöldségekből pörköltet

Persze hogy nem pörkölt, hanem paprikás, de olyan jól hangzik, hogy karfiol pörkölt. A húsevők megtévesztése a cél 🙂

Már régen készítek pörköltalapra mindenféle finom zöldséges ételt. Íme három ezek közül, amit érdemes kipróbálni, valamelyik biztos ízleni fog a családnak!

KARFIOL PÖRKÖLT

8 hónapos kortól

nem szép, de finom

nem szép, de finom

 

Hozzávalók:

1 fej karfiol

1 fej vöröshagyma

3 dl tejföl

olaj

só, bors, piros paprika

 

A karfiolt rózsáira szedem és enyhén sós vízben megfőzöm. Csinálok egy paprikás pörkölt alapot a kockára vágott hagymából, rádobom a főtt karfiol, teszek hozzá tejfölt bőven és már készen is van. Főtt tésztával szoktam kínálni, laktató és finom ebéd. A baba kaphatja tészta nélkül vagy készítheted durumtésztával és akkor ugyanazt eszi az egész család.

 

ZÖLDBORSÓ PÖRKÖLT

8 hónapos kortól

Hozzávalók:

fél kiló zöldborsó (fagyasztottból is jó)

1 fej vöröshagyma

3 dl tejföl

2 marék reszelt sajt

olaj

só, bors, paprika

A pörkölt alapot elkészítem, ha puha a hagyma és a fűszerek is a lábasban vannak, akkor mehet a zöldborsó és persze némi víz. Ha megpuhult a borsó, akkor tejfölözök, megrottyantom. Tálalni nokedlivel és sajttal, lustaság esetén főtt tésztával szoktam. Ahogy a karfiolnál úgy itt is érvényes, vagy tészta nélkül vagy durummal a babának.

 

PASZULY

10 hónapos kortól

Hozzávalók:

egy kiló zöldbab (fagyasztott is jó, konzerv nem)

1 fej vöröshagyma

2 evőkanál liszt

3 dl tejföl

só, bors, piros paprika

Úgy készül, ahogy a zöldborsó, de a tejföllel behabarom a végén, ehhez ugyanis nem szoktam tésztát adni. Valójában a zöldbab főzelék paprikás változata, de kellett egy harmadik, hogy teljes legyen a poszt, így bekerült a pörköltek közé. Mondjuk az alap ugyanaz.

Ti miből csináltok még pörköltet? (a húson kívül persze)

Keep calm and drink (water)!

Minden nyáron tele vannak a netes lapok az okos cikkekkel, amelyek arról szólnak, hogy napi több liter vizet meg kell innod, mert különben jaj neked, ki, de legalábbis elszáradsz és nem éled meg a telet. Arról keveset írnak, hogy a napi 2 liter (vagy több) folyadékszükséglet nem egyenlő a vízivással. Ebben benne van a megevett leves és az elfogyasztott gyümölcsök folyadéktartalma is. Szóval keep calm and drink!

kép forrása: sxc.hu

kép forrása: sxc.hu

A picik folyadékszükségletéről még több hülyeség kering. Rengeteg helyen olvasható, hogy napi egy liter kell nekik. Ez azonban csak félig igaz. Ennyi a folyadékszükségletük valóban, de nem nagyon akad olyan 1 éves, aki ennyi vizet elkortyolna egy nap alatt. Ahogy nálunk, úgy náluk is beleszámít a kaja folyadéktartalma (a dinnyének közel 90%, de a lédús baracké is 70 körül van!) és persze az anyatej is, ha még cicizik az apróság. És ez nem is olyan kevés.

ENNYI AZ ANNYI!

Vagyis a valós szám: 4 és 6 deciliter között van! Ez már nem is olyan sok, ugye?

 

Igyál vizet!

Igyál vizet!

Nálunk 3 nap alatt fogy el egy másfél literes víz (persze néha mellé is megy, de ezt most nem számoljuk). Mindig szobahőmérsékletű és minden történés után iszunk. Ha felkel, kínálom, ha evett, itatom, ha sétáltunk előkerül a vizecske, a játszótéren mikor visszagyömöszölöm a kocsiba, kap egy üveget a pracliba. Így nem kell számolgatnom mennyit ivott és biztos nem marad szomjan, nem szárad ki.

Abban igazuk van az okos írásoknak, hogy a víz legjobb szomjoltó, azt pedig minden anyuka tudja, hogy ha azt szeretné többet igyon a gyermeke, akkor kell egy kis íz. Felesben vízzel gyümölcslé vagy néha egy kis szörpi belefér, ahogy nekünk is egy pohár sör vagy egy fröccs. És persze az esti kakaó is folyadék, ha nem is a legegészségesebb, de az is beleszámít.

Egészségetekre!

Csirkemell csíkokat a pracliba

Régi tréfa, mi kihagytuk, amikor a babáknak csirke alsócombot adnak a kezükbe és úgy fotózzák őket. Mókás és a legtöbb kicsi valóban szereti rágcsálni róla a husit. Ha ezt nem is teszteltük, azért a húsdarabkák kézbe adását már igen és bár minden szaftos lett pulcsitól a pultig, azért megérte. És ami a legjobb, hogy ette hozzá a paradicsomsalátát is! Igaz azt még én adagoltam.

csirkesalival

FŰSZERES CSIRKEMELLCSÍKOK PARADICSOMSALÁTÁVAL

(10 hónapos kortól, de a bátrak a húst már korábban is adhatják)

Hozzávalók a csirkéhez:

1 csirkemell

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

fűszerkeverék (ha ezt nem akarod, akkor só és bors meg egy kis kakukkfű is jó lesz)

kevés olaj

Salátához:

4 db paradicsom

fél fej hagyma

2 kanál oliva

1 kanál balzsamecet

kevés só

A paradicsomsaláta az első, mert ha áll finomabb. A karikára vágott parikat és az apróra vágott hagymát kicsit sózom, majd meglocsolom olajjal (nekem az aszalt paradicosmról maradt oliva volt kéznél) és balzsamecettel. Keverem, kavarom, kész.

A hús is ilyen bonyolult. A fűszerek, hagymák és olaj keverékébe beleforgatjuk a csirkemell csíkokat, kb. 20 perc után pedig teflonba dobjuk őket. Én úgy szeretem, ha jól megpirult.

Körettel nem fáradtam, egy kis baguett megfelelt mindenkinek.

A legjobb ezekben a receptekben, hogy nyáron alig 10 percre kell begyújtani a tűzhelyet és mégis meleg kaja van. Jusson eszetekbe a kánikulában!

A borsó, mint újdonság

Bár borsót már rég ehet(ne) az ifiúr, eddig nem nagyon evett. Ennek egyfelől évszakos oka van, tavaszi születésű gyerek, így a hozzátáplálás első hónapjai télen voltak, amikor répa, krumpli, alma, körte adta a kaja javát, friss borsóról nem is álmodhattunk. A másik ok az én finnyásságom, nem szeretem főzeléknek a zöldborsót, mert édes. Sok egyéb módon szívesen fogyasztom, de a főzelék nem megy. Így nem került be az első főzelékek közé sem.

 

sok zöldséggel

sok zöldséggel

Na de most. Hogy a piacon már nem is túl drágán kapható a zöldborsó, vettem pár markonyit és otthon pucolni kezdtem. Már az nagyon tetszett Teónak. Mindenáron ki akarta borítani a kis kerek szemeket a tálból és élvezettel rágcsálta azt a pár darabot, amit nyersen kapott. Úgy is nagyon ízlett, lelkesen álltam hát neki a jó kis tavaszi borsólevesnek, bízva a sikerben.

BORSÓLEVES

tészta nélkül 8 hónapos kortól, tojásos tésztával 1 éves kortól

Hozzávalók

2 marék borsó

3 sárgarépa

2 petrezselyem

ha van karalábé vagy egyéb zöldség, az is mehet

2 ek liszt

kis só, piros paprika

 

ebbe került egy kis karfiol is

ebbe került egy kis karfiol is

A zöldségeket karikára vágom és a megpucolt borsóval kevés olajon vagy margarinon párolom, ha puhult kicsit, akkor jöhet a staubolás Ez annyit tesz, hogy meghintem liszttel, elkeverem, ha a liszt rószaszín (vagyis hipp hopp), teszek rá egy kevés piros paprikát és máris felengedem vízzel. Beleszórom az apróra vágott petrezselyem zöldjét.

Ha már nagyjából puha a zöldség, akkor lehet bele tenni egy kis tésztát (nálunk most csiga került) vagy ami még jobb szaggatni bele nokedlit, esetleg grízgaluskát. Én ezekhez most lusta voltam, de levestésztával is finom lett.

A Főnök a sűrűjét eszi, jó étvággyal. Próbálkoztam a lével is, de harapja a kanalat és csodálkozó szemmel néz, hogy hol a kaja. Így a lé a miénk, a zöldség és tészta az övé. Így osztjuk el, nem testvériesen 🙂

Ha pici a baba, akkor a tészta kimaradhat, anélkül is finom, csak kevésbé tartalmas a leves.

 

Majdnem húsleves

Az igazi húslevesben legalább három különböző típusú hús van (marha, szárnyas, sertés pl.) és minimum 3 órát gyöngyözött a tűzhelyen. Ezek nem mindig jönnek össze nálunk, mert hentes már a környéken sincs, és bár reggel 6 az ébredés időpontja, ritkán jutok el 9 előtt az ebédkészítésig. Mert ugye Főnök úr egyéb elfoglaltsággal jár. Ennek ellenére kéthetente csinálok húslevesszerűséget. Csalok minden fronton, de sok finom új zöldséggel így is nagyszerű és kicsinek, nagynak ebéd.

 

sok zöldséggel az igazi

sok zöldséggel az igazi

MAJDNEM HÚSLEVES

zöldségek 7 hónapos kortól máj 8 hónapos kortól

Hozzávalók:

Mikor Tanyasi csirkét veszek, hogy són megsüssem  a belsejében lévő májat, zúzát, szivet és nyakat szépen elteszem, hogy leves legyen belőle. Így a heti egyszeri máj is le van tudva. Bevallom nem szoktam májat főzni, nem szeretem, így szerintem nem is lenne túl finom, amit csinálok belőle, és különben is ki kóstolná meg?). Szóval ez a hús rész a levesben.

Sok zöldség (répa, fehérrépa, zeller, karalábé, vöröshagyma)

1 vagy 2 szem krumpli

Zöldségleveshez készítem elő a zöldségeket, vagyis hámozom és karikázom, darabolom mindet. Hideg vízben sóval és pár szem egész borssal felteszem főni. Mellé rakom a zeller és a petrezselyem zöldjét is. Majd mehet bele az a pár apró husika. Ha felforrt ezt is lassú tűzre teszem, de az igazi húslevessel ellentétben ennek elég 40 perc és minden puha és finom.

némi pára

némi pára

Mehet hozzá tészta a nagyoknak. Teó főnök először a májjal turmixolt krumplikat kapja. Majd másnap a zöldségeket (ezt már nem turmixolom, megeszi a puha karikákat ügyesen).

Persze nincs ez olyan aranyló és tökéletes, mint a húsleves klasszik, de akinek nincs egy egész vasárnap délelőttje az igazi elkészítésére, annak nem rossz alternatíva. (Tovább gyorsítja a melót, ha V gyaluval karikázunk.) Ennél gyorsabban csak zacskóból vagy kockából lehet levest készíteni, de azt mégsem tenném a gyerek elé.

Jó étvágyat!

Krumplit hússal, mint a nagyok

Ma volt az első nagyfiús kajálás. Nem elég, hogy nem pép, de husi és köret, savanyúság még nem volt, de akkor is. Igazán menő dolog, hogy szépen lassan ugyanazt eszi a Főnök úr, mint a szülei. Nemcsak nekem lesz könnyebb az élet, hogy egyfelé kell főzni, hanem a fogacskáinak is jót tesz (igen jól állunk ezen a fronton, már van 12 darab!). Ha már ilyen szép számmal akadnak, akkor adjunk nekik munkát! Persze a lenti kaját össze is lehet turmixolni és akkor fogak nélkül is fogyasztható.

egy falat husi krumplival

Szóval apró falatokra vágtuk a husit és a krumplit és (persze apa tányérjából) ment be a pofiba. Nagyon tetszett, nagyon ízlett. Egyszerű és gyors nyári kaját kínáltunk így. Íme a receptek.

HIRTELEN SÜLT KARAJ FOKHAGYMÁVAL

8 hónapos kortól

Hozzávalók:

6 szelet karaj kiklopfolva

4 gerezd fokhagyma

kevés olaj

kevés só

Alaposan kiverem a hús mindkét oldalát és kevés sóval meghintem. A szétnyomott fokhagyma gerezdekkel megkenem a húst és mehet az olajba. Hamar készen van, de muszáj mellette állni, mert ha túlsül, akkor kemény lesz. Pár perc oldalanként és máris fincsi. A babának 1×1 centis kockákra vágtuk. A pirult fokhagymából ő nem kapott, az a felnőtt ebédbe került.

PETREZSELYMES KRUMPLI

6 és fél 🙂 hónapos kortól, aki ehet főzeléket, annak már ez is mehet

Hozzávalók:

18 db kicsi parázs újkrumpli

1 csokor petrezselyemzöld

kevés olaj, kevés só

Az új krumplit megsúrolom, majd megfőzöm egészben. Kevés olajon megfuttatom a petrezselymet, rá a főtt krumplik, kevés só, pár pörgetés és kész.

A nagyoknak mehet hozzá persze saláta, a nagyon piciknek pedig csak a krumpli megtörve. Ez az ebéd fél óra alatt kész lett és ennek nagy része az volt még főtt a krumpli. Szóval kevés idő, komoly siker!

 

Lusta anya 5 receptje

Dehogy lusta! Csak nincs ideje. Legalábbis nálam ez a helyzet. Ritka, hogy a kedv hiányzik, sokkal gyakoribb azonban, hogy nincs idő, mert dolgozom, mert utazunk, mert szalad a háztartás és végre ki kellene teregetni, takarítani, pakolni, stb. Ismerős? Na ilyenkor veszem elő ezeket a kajákat, mert a Főnök szereti és max. 5 perc alatt készen is vagyok bármelyikkel. Így se a kaja készítés, se a pofiba bejuttatás nem kíván komoly időbeli befektetést.

1. sajtos kukorica

reklám helye

 

Hát konzerv. Szégyen és konzerv. De tartósítószer és hozzáadott cukor nélkül! Így azért jobb, ugye? A Bonduelle Gold a kedvenc, mert az bír a leírt tulajdonságokkal (se tartósító, se plusz cukker) és nagyon finom. Turmixba teszem, reszelek rá sok sajtot, ledarálom és már mehet is bele a gyerekbe. Tényleg finom és tápláló is (kukorica, lásd roborálás). Lehet joghurttal is készíteni, sajt helyett vagy mindkettővel.

Általában családit veszek belőle, mert pizzára is kerül és én is belecsipegetek néha. Teó pedig a kis doboznak több mint a felét megeszi egy étkezésre, így a nagy kiszerelés abszolút megéri.

 

2. gesztenyepüré

forrás: sxc.hu

forrás: sxc.hu

A gesztenye is a roborálásnál szerepelt, ott leírtam  miért is jó ezt adni a babának. Nálunk népszerű is, így mindig van a fagyasztóban egy vagy két tömb, hogy szükség esetén előkerülhessen belőle egy darab. Mikróban gyorsan ki lehet olvasztani, majd áttörni (nagyanyáink az összezárható krumplinyomóval csinálták, de szitán is oké) és máris kész. Teó így is szereti, de ha válogatósabb az alany, akkor egy kis cukorszirup (víz és cukor) vagy habtejszín hozzáadásával vonzóbbá lehet tenni. Ráadásul a maradékra ha löttyentesz egy kis rumaromát és nyomsz egy adag tejszínhabot, még anya is jól járhat.

 

3. gyümölcsös joghurt

És íme az egészséges szakasz. Egy pohár biojoghurt (vagy nem bio, de élőflórás) egy reszelő vagy villa és máris jobbat csinálsz, mint a Danone. Reszelt almával vagy körtével, pépesített banánnal, turmixolt meggyel vagy ínyencek esetén ezek kombinációjával dúsítható a joghurt. A múltkor egy kis kekszpor is került a reszelt alma mellé a joghurtba, elég komoly sikert aratva. Szóval az ízesítésének tényleg csak a fantázia szab határt és persze a gyerek ízlése. De a kedvenc gyümölcsével biztos szívesen fogadja a joghurtot.

 

4. sajtos félig pirítós

Azért félig, hogy gyors legyen és könnyebben el tudja harapni a babus. A kenyérszeletet jól megszórjuk reszelt sajttal és máris mehet a pirítóba vagy a sütőbe, ami van. Ha ráolvadt a sajt, már kész is. Hamar kihül és lehet majszolni. Én magamnak is szoktam csinálni, ha nem rohanunk, akkor először pirítom az egyik oldalt, aztán ráolvasztom a sajtot a másikra. Mindenhogy jó.

5. tejfölös túró

Na ennél nincs egyszerűbb. 3 kanál túró, 2 kanál tejföl és ha akarod, és szereti a gyerek, akkor fűszer. Lehet bele zöldfűszert (petrezselymet, kaprot) vagy paprikát tenni, de üresen is finom. Mehet kenyérre vagy csak úgy magában tízóraira.

Hogy miért jobb mindez, mint felbontani egy konzervet? Egyfelől olcsóbb, másfelől mégis anya keze munkája, az pedig a legfinomabb, ezt mind tudjuk 🙂

 

A nyár ízei

8 hónapos kortól lehet adni, de decemberben elég gyenge volt a választék, így most először kóstolta Teóci a cseresznyét. Amint a fenti videó is mutatja, nagyon ízlett neki.

Nem vacakoltam a bevezetéssel, mert nincs allergia a családban, Teó eddig semmire sem mutatott érzékenységet és a meggy már régi vendég nálunk. Így a mosott, magozott gyümölcsöt, héjastul kapta az ifiúr. Nem mertem rá bízni az adagolást, mert attól tartottam minden cseresznyelében fog úszni 🙂

A meggy, fagyasztott formában nem volt túl népszerű, mert roppant savanyú, de meggyszószként (kicsit cukrozva) vagy banánnal és joghurttal turmixolva, elég jól becsúszott. A cseresznyével nem kell ilyen trükköket alkalmazni, remélem a nem fagyott meggy is megfelel majd Teónak.

Próbálom úgy alakítani a kajálást, hogy minden étkezés legalább két fogásból álljon. Vagyis, mivel még nem levesezik a baba, ezért főétel és desszert van. A desszert gyümölcs, gyümölcs joghurt vagy joghurt, néha egy vagy két keksz (saját linzer vagy mézes), de ez a ritkább. Mert az olyan nagyfiús, hogy több fogás kerül az etetőszékre!

Ti többfélét adtok? Van desszert vagy gyümölcs kaja után vagy külön étkezésnek adjátok ezeket?

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!