Baba Séf

Rétesek, mert szétesek

Az AKCIÓ felirat engem is vonz, mint minden bevásárlót. Ismerem a pszichológiai hátteret meg a manipulatív kereskedői taktikát, de akkor is hat rám. Így került a hűtőbe egy csomag réteslap. Mert szép dolog rétest húzni, de én tuti nem fogok, az akciós cucc meg ócsó és gyors megoldást kínált. De milyen rétes legyen?

Mivel ebédet is akartam belőle nem csak nasit, így a 6 lapból két rétes lett.

rongyos és káposztás

rongyos és káposztás

Főétel

KÁPOSZTÁS RÉTES

(10 hónapos kortól mehet)

Hozzávalók:

egy fél fej káposzta

egy fej hagyma

2 tk cukor

némi olaj

só, bors

A káposztát, ahogyan a káposztás cvikedlihez, lereszeltem, lesóztam. Az olajon a cukrot karamellizáltam, majd mehetett bele a finomra (vagyis apróra, de ez olyan jó kifejezés) vágott hagyma. A hagymát sóztam, borsoztam és amikor megpuhult rádobtam a káposztát. Megpároltam és máris kész a töltelék.

A lapokat egyesével leolajoztam. Szakadtak mint a fene, szidtam az akciós nénikéjét, de csak magamban, hogy Teó főnök ne tanuljon el csúnya szavakat (ráér az oviban erre). Szóval lap, anyázás, olaj, lap, anyázás, olaj, lap és erre a káposzta, egy vaskos sáv a dinsztelt, hagymás cuccból. Szépen feltekertem (elvileg terítővel, de nekem ment kézzel) és a tetejét is megkentem némi olajjal. Mehetett a sütőbe. 180 fokon sütötttem még meg nem barnult a tészta.

Banán és mogyorókrém

Banán és mogyorókrém

A nasi

NUTELLÁS BANÁNOS RÉTES

(1 éves kor után, ha a mogyoró nem gond, mogyoró bevezetésre nem ajánlom, ahhoz túl tömény, de ha már kóstolt ilyesmit a pici, akkor bátran, ízleni fog 🙂 )

Horror? Az. De apa nagy Nutella evő és mikor én naív megkérdeztem milyen rétes legyen (gondoltam túrós vagy meggyes vagy vmi ilyesmi), akkor rávágta, hogy Nutellás. Hát az lett.

Hozzávalók:

2 db banán

6 ek Nutella

némi olaj

Egy csomagban ugye 6 réteslap van. Háromból lett a káposztás, a másik három az előbb ismertetett olajoz, anyáz módszerrel előkészítve várta a Nutellát. Megkentem jó vastagon, aztán a Nutella csík közepére tettem a banánokat. Azért kell kettő, mert egy nem éri végig a tésztát. Felteker, megsüt. Atom finom.

Zöldségekből pörköltet

Persze hogy nem pörkölt, hanem paprikás, de olyan jól hangzik, hogy karfiol pörkölt. A húsevők megtévesztése a cél 🙂

Már régen készítek pörköltalapra mindenféle finom zöldséges ételt. Íme három ezek közül, amit érdemes kipróbálni, valamelyik biztos ízleni fog a családnak!

KARFIOL PÖRKÖLT

8 hónapos kortól

nem szép, de finom

nem szép, de finom

 

Hozzávalók:

1 fej karfiol

1 fej vöröshagyma

3 dl tejföl

olaj

só, bors, piros paprika

 

A karfiolt rózsáira szedem és enyhén sós vízben megfőzöm. Csinálok egy paprikás pörkölt alapot a kockára vágott hagymából, rádobom a főtt karfiol, teszek hozzá tejfölt bőven és már készen is van. Főtt tésztával szoktam kínálni, laktató és finom ebéd. A baba kaphatja tészta nélkül vagy készítheted durumtésztával és akkor ugyanazt eszi az egész család.

 

ZÖLDBORSÓ PÖRKÖLT

8 hónapos kortól

Hozzávalók:

fél kiló zöldborsó (fagyasztottból is jó)

1 fej vöröshagyma

3 dl tejföl

2 marék reszelt sajt

olaj

só, bors, paprika

A pörkölt alapot elkészítem, ha puha a hagyma és a fűszerek is a lábasban vannak, akkor mehet a zöldborsó és persze némi víz. Ha megpuhult a borsó, akkor tejfölözök, megrottyantom. Tálalni nokedlivel és sajttal, lustaság esetén főtt tésztával szoktam. Ahogy a karfiolnál úgy itt is érvényes, vagy tészta nélkül vagy durummal a babának.

 

PASZULY

10 hónapos kortól

Hozzávalók:

egy kiló zöldbab (fagyasztott is jó, konzerv nem)

1 fej vöröshagyma

2 evőkanál liszt

3 dl tejföl

só, bors, piros paprika

Úgy készül, ahogy a zöldborsó, de a tejföllel behabarom a végén, ehhez ugyanis nem szoktam tésztát adni. Valójában a zöldbab főzelék paprikás változata, de kellett egy harmadik, hogy teljes legyen a poszt, így bekerült a pörköltek közé. Mondjuk az alap ugyanaz.

Ti miből csináltok még pörköltet? (a húson kívül persze)

Csirkemell csíkokat a pracliba

Régi tréfa, mi kihagytuk, amikor a babáknak csirke alsócombot adnak a kezükbe és úgy fotózzák őket. Mókás és a legtöbb kicsi valóban szereti rágcsálni róla a husit. Ha ezt nem is teszteltük, azért a húsdarabkák kézbe adását már igen és bár minden szaftos lett pulcsitól a pultig, azért megérte. És ami a legjobb, hogy ette hozzá a paradicsomsalátát is! Igaz azt még én adagoltam.

csirkesalival

FŰSZERES CSIRKEMELLCSÍKOK PARADICSOMSALÁTÁVAL

(10 hónapos kortól, de a bátrak a húst már korábban is adhatják)

Hozzávalók a csirkéhez:

1 csirkemell

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

fűszerkeverék (ha ezt nem akarod, akkor só és bors meg egy kis kakukkfű is jó lesz)

kevés olaj

Salátához:

4 db paradicsom

fél fej hagyma

2 kanál oliva

1 kanál balzsamecet

kevés só

A paradicsomsaláta az első, mert ha áll finomabb. A karikára vágott parikat és az apróra vágott hagymát kicsit sózom, majd meglocsolom olajjal (nekem az aszalt paradicosmról maradt oliva volt kéznél) és balzsamecettel. Keverem, kavarom, kész.

A hús is ilyen bonyolult. A fűszerek, hagymák és olaj keverékébe beleforgatjuk a csirkemell csíkokat, kb. 20 perc után pedig teflonba dobjuk őket. Én úgy szeretem, ha jól megpirult.

Körettel nem fáradtam, egy kis baguett megfelelt mindenkinek.

A legjobb ezekben a receptekben, hogy nyáron alig 10 percre kell begyújtani a tűzhelyet és mégis meleg kaja van. Jusson eszetekbe a kánikulában!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!