Mi is kell a finom vagdalthoz? Ami már rég darált, de sebaj! Szóval mi kell? Hát husi. Alapból sertés, de jó a marha és a pulyka is. Na meg fokhagyma és hagyma, minden más csak az állaga végett, tehát helyettesíthető, pótolható, kihagyható. Én így babásítottam ezt a kedvencet és készítem heti rendszerességgel.
FASÍRT
8 HÓNAPOS KORTÓL
Hozzávalók:
fél kg hús (jelen esetben sertés, de csirkén kívül bármi, marhából kicsit szárazabb, ha nem ódzkodsz tőle tegyél alá bacont)
egy kis fej vöröshagyma
1 vagy 2 gerezd fokhagyma
só, bors esetleg piros paprika
egy zsemle vízbe áztatva
zsemlemorzsa (elhagyható)
A zsemlét ne nyomkodd ki annyira, mintha tojással készítenéd a fasírtot, mert jelen esetben a víz az a nedvesítő cucc, ami összetartja az ételt. A hagymát vágd apróra és kevés olajon párold meg, kis borssal. Keverd össze a hozzávalókat, dolgozd homogén masszává majd nyomkodd bele egy őzgerinc formába és szórd meg zsemlemorzsával a tetejét, legjobb a teflon forma. Mehet a sütőbe 200 fokra, kb. 30 perc, ha szép barna a teteje, akkor kijöhet.
Sütheted gombóconként olajban, de így kevesebb a mosogatnivaló, kevesebb időt állsz a konyhában és egészségesebb, szóval szerintem a sütő a nyerő!
Melegen, hidegen. Magában vagy krumplival. Teó főnök harapja és nem tartja szükségesnek a köretet.