Baba Séf

Banánkenyér, nálunk mogyorós

Nem vártam tovább kipróbáltuk a mogyorót, aztán majd jöhet a dió is. Szívesen sütök, a családban van néhány diófa, nem halasztgattam hát a bevezetést. Ahogy sejtettük simán ment, íme a recept, amit lehet persze olajos magvak nélkül is sütni, úgy abszolút bababarát.

A sütit Nigellától nyúltam. Ha édesség, akkor nálam ő az etalon. Persze kevesebb cukorral, mert a válásés drogbotrány előtti formája nekem kissé túl dús, de ha házisüteményről van szó érdemes követni.

Banánkenyérből vastag szelet kell

Banánkenyérből vastag szelet kell

BANÁNKENYÉR NIGELLA MÓDRA

1 éves kortól (dió nélkül a tojás bevezetése után bármikor)

Hozzávalók:

3 nagy vagy 4 kicsi, túlérett, már már folyós banán pépesítve

9 evőkanál liszt

2 teáakanál sütőpor

egy késhegynyi szódabikarbóna

6 evőkanál cukor

2 tojás

fél kocka Ráma (vagy vaj, ha azzal szoktál sütni)

60 gramm (két marék) tört dió vagy mogyoró  elhagyható

1 teáskanál vanília aroma

mazsola (én nem tettem)

A lisztbe belekeverem a szódabikarbónát és a sütőport. A cukrot kikeverem a lágy vajjal (ér kicsit olvasztani is), majd hozzáadom a tojásokat és a banánpürét, na meg az aromát. Keverem, kavarom, majd a liszttel összeöntöm. A végén mehet a darát dió vagy mogyoró.

Előmelegített 175 fokos sütőben sütöm, kb. egy órán át. A tűpróba mondja meg mikor jó. Szeletelni szépen csak akkor lehet, ha már kihűlt.

Nagyon fincsi, sokáig puha, lehet uzsonna vagy desszert vagy csak úgy.

Csirkemell csíkokat a pracliba

Régi tréfa, mi kihagytuk, amikor a babáknak csirke alsócombot adnak a kezükbe és úgy fotózzák őket. Mókás és a legtöbb kicsi valóban szereti rágcsálni róla a husit. Ha ezt nem is teszteltük, azért a húsdarabkák kézbe adását már igen és bár minden szaftos lett pulcsitól a pultig, azért megérte. És ami a legjobb, hogy ette hozzá a paradicsomsalátát is! Igaz azt még én adagoltam.

csirkesalival

FŰSZERES CSIRKEMELLCSÍKOK PARADICSOMSALÁTÁVAL

(10 hónapos kortól, de a bátrak a húst már korábban is adhatják)

Hozzávalók a csirkéhez:

1 csirkemell

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

fűszerkeverék (ha ezt nem akarod, akkor só és bors meg egy kis kakukkfű is jó lesz)

kevés olaj

Salátához:

4 db paradicsom

fél fej hagyma

2 kanál oliva

1 kanál balzsamecet

kevés só

A paradicsomsaláta az első, mert ha áll finomabb. A karikára vágott parikat és az apróra vágott hagymát kicsit sózom, majd meglocsolom olajjal (nekem az aszalt paradicosmról maradt oliva volt kéznél) és balzsamecettel. Keverem, kavarom, kész.

A hús is ilyen bonyolult. A fűszerek, hagymák és olaj keverékébe beleforgatjuk a csirkemell csíkokat, kb. 20 perc után pedig teflonba dobjuk őket. Én úgy szeretem, ha jól megpirult.

Körettel nem fáradtam, egy kis baguett megfelelt mindenkinek.

A legjobb ezekben a receptekben, hogy nyáron alig 10 percre kell begyújtani a tűzhelyet és mégis meleg kaja van. Jusson eszetekbe a kánikulában!

A borsó, mint újdonság

Bár borsót már rég ehet(ne) az ifiúr, eddig nem nagyon evett. Ennek egyfelől évszakos oka van, tavaszi születésű gyerek, így a hozzátáplálás első hónapjai télen voltak, amikor répa, krumpli, alma, körte adta a kaja javát, friss borsóról nem is álmodhattunk. A másik ok az én finnyásságom, nem szeretem főzeléknek a zöldborsót, mert édes. Sok egyéb módon szívesen fogyasztom, de a főzelék nem megy. Így nem került be az első főzelékek közé sem.

 

sok zöldséggel

sok zöldséggel

Na de most. Hogy a piacon már nem is túl drágán kapható a zöldborsó, vettem pár markonyit és otthon pucolni kezdtem. Már az nagyon tetszett Teónak. Mindenáron ki akarta borítani a kis kerek szemeket a tálból és élvezettel rágcsálta azt a pár darabot, amit nyersen kapott. Úgy is nagyon ízlett, lelkesen álltam hát neki a jó kis tavaszi borsólevesnek, bízva a sikerben.

BORSÓLEVES

tészta nélkül 8 hónapos kortól, tojásos tésztával 1 éves kortól

Hozzávalók

2 marék borsó

3 sárgarépa

2 petrezselyem

ha van karalábé vagy egyéb zöldség, az is mehet

2 ek liszt

kis só, piros paprika

 

ebbe került egy kis karfiol is

ebbe került egy kis karfiol is

A zöldségeket karikára vágom és a megpucolt borsóval kevés olajon vagy margarinon párolom, ha puhult kicsit, akkor jöhet a staubolás Ez annyit tesz, hogy meghintem liszttel, elkeverem, ha a liszt rószaszín (vagyis hipp hopp), teszek rá egy kevés piros paprikát és máris felengedem vízzel. Beleszórom az apróra vágott petrezselyem zöldjét.

Ha már nagyjából puha a zöldség, akkor lehet bele tenni egy kis tésztát (nálunk most csiga került) vagy ami még jobb szaggatni bele nokedlit, esetleg grízgaluskát. Én ezekhez most lusta voltam, de levestésztával is finom lett.

A Főnök a sűrűjét eszi, jó étvággyal. Próbálkoztam a lével is, de harapja a kanalat és csodálkozó szemmel néz, hogy hol a kaja. Így a lé a miénk, a zöldség és tészta az övé. Így osztjuk el, nem testvériesen 🙂

Ha pici a baba, akkor a tészta kimaradhat, anélkül is finom, csak kevésbé tartalmas a leves.

 

Tejbegríz deluxe

Minden jót lehet turbózni, a tejbegríz nálunk már akkor a kedvencek közé tartozott, amikor tej se volt benne. (Íme az a poszt, aminek a végén fellelhető az egy év alatti vagy egyéb okból tejmentes étrenden lévők számára javasolt változat. ) Most hogy már volt fagyi meg kuglóf, bevetettük a régi kedvencet, csak épp feles tejjel készült, na meg egy kis extrával, így lett belőle deluxe kaja.

Te csináld csinosabbra!

Te csináld csinosabbra!

FAHÉJAS ALMÁS TEJBEGRÍZ

1 éves kortól (vagy tej nélkül akár 7 hónapos kortól)

Hozzávalók:

3 dl tej és ugyanannyi víz vagy 6 dl tej vagy 6 dl víz, attól függ hogy álltok a tej bevezetésével

6 kanál gríz

egy kis alma megpucolva, felszeletelve

2 ek cukor

fahéj

egy kanál margarin

Az almát a margarinon a cukor felével és a fahéjjal megpárolom. Pár perc és levet ereszt, fakanállal is vághatóvá válik, na ekkor mehet rá a folyadék (tejes víz vagy ami kell), Majd kanalanként, folyamatos keverés mellett a gríz. A végén még egy kis cukor, esetleg vaníliás cukor és pár rotty után kész is a finomság.

Ha nagyon extrát akarsz, akkor főzd sűrűre és vizes tálkákba töltsd, majd hagyd kihűlni. Akkor ki lehet borítani a tálkból és így kerülhet asztalra, esetleg valamilyen öntettel, máris komoly édességnek tűnik.

Desszertnek se rossz, de lehet belőle főétkezés, kinek hogy tetszik.

 

Tejben, vajban

Az én korosztályom (ebből is kiderül, hogy nyanyuci vagyok) egy jó része, így én magam is, feles tejen nőtt fel. Nekünk és anyáinknak igen meglepő volt, mikor kiderült, hogy a tejtermékeket csak igen későn szabad bevezetni, maga a tehéntej pedig kifejezetten tiltott eledel egészen egy éves korig. Persze itt is van egy új szemlélet, mely szerint ha korábban találkozik a tejfehérjével a gyerek, akkor kisebb az allergia kialakulásának kockázata, de ez a hazai korai bevezetést szorgalmazó szemlélet a gyakorlatba (védőnői ajánlás pl.) csak a glutén esetében ment át, a tej és tojás viszonylatában még tartja magát az egy éves korig NE.

A tejjel két gond lehet. Vannak akik allergiásak a tejben lévő fehérjére, mások a laktózra érzékenyek. Ha bármelyik előfordult a családban, akkor érdemes óvatosnak lenni a tejtermékekkel.

Ahogy ebből is látszik Te döntöd el kinek és mit hiszel el, hogyan csinálod. Úgyis Te tudod a legjobban, hogy mi a jó a babádnak, Te látod mit szeret, mire reagál rosszul. Én tej illetve tejtermék párti vagyok. Nálunk ez volt a gyakorlat és a sorrend:

erőművész kefír bajusszal

erőművész kefír bajusszal

1. joghurt

Ezt már 7 hónaposan kapott Teó, naponta legalább egyszer. Nagyon szereti, nagyon szívesen eszi natúrban vagy ízesítve (én ízesítem, boltban ha lehet biot veszek, minden adalék és főleg cukor nélkül). Nálunk ez az egyik trükkös hozzávaló is, vagyis amivel megeszi azt is, amit egyébként nem. Például a tököt, amihez a linken találsz egy jó kis receptet.

2. tejföl

8 hónapos kora óta ez is megy. Mert ha joghurtot lehet, akkor tejfölt miért ne ehetene? Elsősorban főzelékben kapja, ezzel habarok (a rántást nem szeretem, a baba előtt se alkalmaztam túl gyakran, ma minden főzelék habarva készül). Magában még nem adtam, arra marad a joghurt, de ma már túróval vagy husihoz is kerül egy kanál tejföl.

3. sajt

Ez is kb. 8 hónapos kortól. Reszelt félkemény, nem érlelt sajtokat (edami, ha kapok normálisabb trappistát) teszek joghurtba, krumplira, kenyérre (Facebookon kaptam egy remek tippet, a vajas kenyérre kicsit rá kell nyomkodni a sajtot, így nem hullanak le a darabkák és sok sajttal mehet a falat). A legújabb találmány a sajtos pirítós, annak nagyon nagy a sikeres, remek reggeli vagy éppen vacsi kerekedhet belőle az egész családnak.

4. túró

Ezt a sajt után 2 héttel vezettem be. Először magában kóstolta meg a Főnök úr, aztán tejföllel. Most éppen túrós tésztaként a legnépszerűbb magában nem megy annyira, mint a sajt vagy a joghurt. És persze azóta azok az itthoni sütik és péksütemények is mehetnek, amikben túró a töltelék. A dédi túrós batyuja, kevés cukorral, sok túróval nagyon jó kis reggeli.

5. tejszín

Ezt még direktbe nem adtam a babának, de mivel gyakran beleeszik a mi kajánkba, már találkozott vele. A tejszínes szószok jól mennek, a sóska nem ízlett, de azt hiszem erről nem a tejszín tehet. A szakirodalom szerint ez a tejföllel egy időben megjelenhet az étrendben.

6. kefír

A kaukázusi kefír az egyik új sztár. Bögréből issza a Főnök, egy kiflihez akár másfél deci is becsúszik uzsira. Először nem kínáltam vele, mert bár én nagyon szeretem, úgy véltem a kesernyés íz nem lesz ínyére. Aztán láttam D. kolleginánál (aki pár hónappal idősebb Teónál), hogy dobozból kortyolja lelkesen, hát tettem egy próbát. A melegben nem is tudok jobb frissítőt, mint egy pohár kefír. Ráadásul a nálunk előforduló kakigondok megoldásában is segítség.

7. tej

Ennek a beveztése most zajlik. Egyelőre ott tartunk, hogy a babafasírthoz a zsemlét már tejbe áztattam, nem vízbe. Ez minimális mennyiség, nem is lett belőle semmi gond. Persze a fagyit is nevezhetjük a bevezetés részének, hiszen azok is tejes élelmiszerek és nem lett baj pár nyalásból. Azt még nem dönöttem el, hogy feles tejjel próbálkozzunk vagy menjen telibe azonnal? Egy jó sok gyümölcsből kis tejjel készült turmix vagy egy feles tejes tejbegríz. Ti hogy csináltátok?

8. vaj

Ha túl vagyunk a tejen, akkor meg fogjuk kóstolni. Egyelőre margarin van kenyéren, sütiben és nem sütök vajon semmit. De biztos fogok, mert finom és a legújabb kutatások szerint mégis egészségesebb, mimt a margarin. Ki tudja ezt követni! :S

 

Majdnem húsleves

Az igazi húslevesben legalább három különböző típusú hús van (marha, szárnyas, sertés pl.) és minimum 3 órát gyöngyözött a tűzhelyen. Ezek nem mindig jönnek össze nálunk, mert hentes már a környéken sincs, és bár reggel 6 az ébredés időpontja, ritkán jutok el 9 előtt az ebédkészítésig. Mert ugye Főnök úr egyéb elfoglaltsággal jár. Ennek ellenére kéthetente csinálok húslevesszerűséget. Csalok minden fronton, de sok finom új zöldséggel így is nagyszerű és kicsinek, nagynak ebéd.

 

sok zöldséggel az igazi

sok zöldséggel az igazi

MAJDNEM HÚSLEVES

zöldségek 7 hónapos kortól máj 8 hónapos kortól

Hozzávalók:

Mikor Tanyasi csirkét veszek, hogy són megsüssem  a belsejében lévő májat, zúzát, szivet és nyakat szépen elteszem, hogy leves legyen belőle. Így a heti egyszeri máj is le van tudva. Bevallom nem szoktam májat főzni, nem szeretem, így szerintem nem is lenne túl finom, amit csinálok belőle, és különben is ki kóstolná meg?). Szóval ez a hús rész a levesben.

Sok zöldség (répa, fehérrépa, zeller, karalábé, vöröshagyma)

1 vagy 2 szem krumpli

Zöldségleveshez készítem elő a zöldségeket, vagyis hámozom és karikázom, darabolom mindet. Hideg vízben sóval és pár szem egész borssal felteszem főni. Mellé rakom a zeller és a petrezselyem zöldjét is. Majd mehet bele az a pár apró husika. Ha felforrt ezt is lassú tűzre teszem, de az igazi húslevessel ellentétben ennek elég 40 perc és minden puha és finom.

némi pára

némi pára

Mehet hozzá tészta a nagyoknak. Teó főnök először a májjal turmixolt krumplikat kapja. Majd másnap a zöldségeket (ezt már nem turmixolom, megeszi a puha karikákat ügyesen).

Persze nincs ez olyan aranyló és tökéletes, mint a húsleves klasszik, de akinek nincs egy egész vasárnap délelőttje az igazi elkészítésére, annak nem rossz alternatíva. (Tovább gyorsítja a melót, ha V gyaluval karikázunk.) Ennél gyorsabban csak zacskóból vagy kockából lehet levest készíteni, de azt mégsem tenném a gyerek elé.

Jó étvágyat!

Krumplit hússal, mint a nagyok

Ma volt az első nagyfiús kajálás. Nem elég, hogy nem pép, de husi és köret, savanyúság még nem volt, de akkor is. Igazán menő dolog, hogy szépen lassan ugyanazt eszi a Főnök úr, mint a szülei. Nemcsak nekem lesz könnyebb az élet, hogy egyfelé kell főzni, hanem a fogacskáinak is jót tesz (igen jól állunk ezen a fronton, már van 12 darab!). Ha már ilyen szép számmal akadnak, akkor adjunk nekik munkát! Persze a lenti kaját össze is lehet turmixolni és akkor fogak nélkül is fogyasztható.

egy falat husi krumplival

Szóval apró falatokra vágtuk a husit és a krumplit és (persze apa tányérjából) ment be a pofiba. Nagyon tetszett, nagyon ízlett. Egyszerű és gyors nyári kaját kínáltunk így. Íme a receptek.

HIRTELEN SÜLT KARAJ FOKHAGYMÁVAL

8 hónapos kortól

Hozzávalók:

6 szelet karaj kiklopfolva

4 gerezd fokhagyma

kevés olaj

kevés só

Alaposan kiverem a hús mindkét oldalát és kevés sóval meghintem. A szétnyomott fokhagyma gerezdekkel megkenem a húst és mehet az olajba. Hamar készen van, de muszáj mellette állni, mert ha túlsül, akkor kemény lesz. Pár perc oldalanként és máris fincsi. A babának 1×1 centis kockákra vágtuk. A pirult fokhagymából ő nem kapott, az a felnőtt ebédbe került.

PETREZSELYMES KRUMPLI

6 és fél 🙂 hónapos kortól, aki ehet főzeléket, annak már ez is mehet

Hozzávalók:

18 db kicsi parázs újkrumpli

1 csokor petrezselyemzöld

kevés olaj, kevés só

Az új krumplit megsúrolom, majd megfőzöm egészben. Kevés olajon megfuttatom a petrezselymet, rá a főtt krumplik, kevés só, pár pörgetés és kész.

A nagyoknak mehet hozzá persze saláta, a nagyon piciknek pedig csak a krumpli megtörve. Ez az ebéd fél óra alatt kész lett és ennek nagy része az volt még főtt a krumpli. Szóval kevés idő, komoly siker!

 

Lusta anya 5 receptje

Dehogy lusta! Csak nincs ideje. Legalábbis nálam ez a helyzet. Ritka, hogy a kedv hiányzik, sokkal gyakoribb azonban, hogy nincs idő, mert dolgozom, mert utazunk, mert szalad a háztartás és végre ki kellene teregetni, takarítani, pakolni, stb. Ismerős? Na ilyenkor veszem elő ezeket a kajákat, mert a Főnök szereti és max. 5 perc alatt készen is vagyok bármelyikkel. Így se a kaja készítés, se a pofiba bejuttatás nem kíván komoly időbeli befektetést.

1. sajtos kukorica

reklám helye

 

Hát konzerv. Szégyen és konzerv. De tartósítószer és hozzáadott cukor nélkül! Így azért jobb, ugye? A Bonduelle Gold a kedvenc, mert az bír a leírt tulajdonságokkal (se tartósító, se plusz cukker) és nagyon finom. Turmixba teszem, reszelek rá sok sajtot, ledarálom és már mehet is bele a gyerekbe. Tényleg finom és tápláló is (kukorica, lásd roborálás). Lehet joghurttal is készíteni, sajt helyett vagy mindkettővel.

Általában családit veszek belőle, mert pizzára is kerül és én is belecsipegetek néha. Teó pedig a kis doboznak több mint a felét megeszi egy étkezésre, így a nagy kiszerelés abszolút megéri.

 

2. gesztenyepüré

forrás: sxc.hu

forrás: sxc.hu

A gesztenye is a roborálásnál szerepelt, ott leírtam  miért is jó ezt adni a babának. Nálunk népszerű is, így mindig van a fagyasztóban egy vagy két tömb, hogy szükség esetén előkerülhessen belőle egy darab. Mikróban gyorsan ki lehet olvasztani, majd áttörni (nagyanyáink az összezárható krumplinyomóval csinálták, de szitán is oké) és máris kész. Teó így is szereti, de ha válogatósabb az alany, akkor egy kis cukorszirup (víz és cukor) vagy habtejszín hozzáadásával vonzóbbá lehet tenni. Ráadásul a maradékra ha löttyentesz egy kis rumaromát és nyomsz egy adag tejszínhabot, még anya is jól járhat.

 

3. gyümölcsös joghurt

És íme az egészséges szakasz. Egy pohár biojoghurt (vagy nem bio, de élőflórás) egy reszelő vagy villa és máris jobbat csinálsz, mint a Danone. Reszelt almával vagy körtével, pépesített banánnal, turmixolt meggyel vagy ínyencek esetén ezek kombinációjával dúsítható a joghurt. A múltkor egy kis kekszpor is került a reszelt alma mellé a joghurtba, elég komoly sikert aratva. Szóval az ízesítésének tényleg csak a fantázia szab határt és persze a gyerek ízlése. De a kedvenc gyümölcsével biztos szívesen fogadja a joghurtot.

 

4. sajtos félig pirítós

Azért félig, hogy gyors legyen és könnyebben el tudja harapni a babus. A kenyérszeletet jól megszórjuk reszelt sajttal és máris mehet a pirítóba vagy a sütőbe, ami van. Ha ráolvadt a sajt, már kész is. Hamar kihül és lehet majszolni. Én magamnak is szoktam csinálni, ha nem rohanunk, akkor először pirítom az egyik oldalt, aztán ráolvasztom a sajtot a másikra. Mindenhogy jó.

5. tejfölös túró

Na ennél nincs egyszerűbb. 3 kanál túró, 2 kanál tejföl és ha akarod, és szereti a gyerek, akkor fűszer. Lehet bele zöldfűszert (petrezselymet, kaprot) vagy paprikát tenni, de üresen is finom. Mehet kenyérre vagy csak úgy magában tízóraira.

Hogy miért jobb mindez, mint felbontani egy konzervet? Egyfelől olcsóbb, másfelől mégis anya keze munkája, az pedig a legfinomabb, ezt mind tudjuk 🙂

 

A nyár ízei

8 hónapos kortól lehet adni, de decemberben elég gyenge volt a választék, így most először kóstolta Teóci a cseresznyét. Amint a fenti videó is mutatja, nagyon ízlett neki.

Nem vacakoltam a bevezetéssel, mert nincs allergia a családban, Teó eddig semmire sem mutatott érzékenységet és a meggy már régi vendég nálunk. Így a mosott, magozott gyümölcsöt, héjastul kapta az ifiúr. Nem mertem rá bízni az adagolást, mert attól tartottam minden cseresznyelében fog úszni 🙂

A meggy, fagyasztott formában nem volt túl népszerű, mert roppant savanyú, de meggyszószként (kicsit cukrozva) vagy banánnal és joghurttal turmixolva, elég jól becsúszott. A cseresznyével nem kell ilyen trükköket alkalmazni, remélem a nem fagyott meggy is megfelel majd Teónak.

Próbálom úgy alakítani a kajálást, hogy minden étkezés legalább két fogásból álljon. Vagyis, mivel még nem levesezik a baba, ezért főétel és desszert van. A desszert gyümölcs, gyümölcs joghurt vagy joghurt, néha egy vagy két keksz (saját linzer vagy mézes), de ez a ritkább. Mert az olyan nagyfiús, hogy több fogás kerül az etetőszékre!

Ti többfélét adtok? Van desszert vagy gyümölcs kaja után vagy külön étkezésnek adjátok ezeket?

Cseles csirke

darálás előtt se szép, utána kifejezetten csúnya, de finom

darálás előtt se szép, utána kifejezetten csúnya, de finom

Teó főnök elég vércsés, szívesen eszik húst és mennyiségileg se kispályás, de a csirke nem tartozik a kedvencei közé. Az első igazi kudarc a szakirodalom szerint elkészített, enyhén sós vízben főtt, csirkemell volt. Hat hónaposan úgy köpte ki, hogy többé a száját se nyitotta ki. Próbálkoztunk a hazai baba klasszikussal vagyis húslevesben főtt zöldségek és csirke, nem aratott nagy sikert. Ha éhes eszeget belőle, de a zöldség jobban megy, mint a hús és hamar be is fejezi az evést.

Érdekes módon a csirkénél a zöldségféléket mágikus módon vonzóvá tévő joghurt sem vált be. Hiába daráltam le és kevertem joghurttal, nem sikerült a csel. Gyümölccsel se kellett a hús, próbáltam párolt almával, a zöldségek után, az sem nyert. Végül a már oly sok formában sikert aratott paradicsomszósz lett a megoldás.

Bio, öko, tanyasi

Biohúsra nem telik. Az a néhány gazda, aki igazolni tudja, hogy a legelőin semmi vegyszer évek óta, aranyárban méri a húst. Tanyasit azonban tudunk néha szerezni és lelkesen fedeztem fel, hogy a hiperek polcán is van Tanyasi. Ez a márkanév és honlap szerint valóban szabadtartású és nem tápon nevelt csirkéket tartalmaznak a zacskók. Én bízom bennük, bár sokan mondogatták, hogy nem tudhatom, ami igaz, nem én hintem a kukoricát a tyúkok elé.

forrás: sxc.hu

forrás: sxc.hu

SÓN CSIRKE

6 hónapos kortól

Hozzávalók:

1 csirke

1 kg só

1 alma

esetleg némi kakukkfű vagy majoranna

Elég retró kaja, de ennél elronthatatlanabb és kevésbé fűszeres módszer a csirke elkészítésére, tudtommal, nincs. Fogod őccsirkeségét, megmosod. Egy tepsi aljára beöntöd a sót, erre az ágyra heveredik a csirke, mellével felfelé. Ezt nem írnám így le külön, de legutóbb apát kértem meg, hogy tegye sütőbe a csireket, mert ez ugye elronthatatlan, hát sikerült a mellére raknia szegényt, így a fincsi pirult bőrről a mellen le kellett mondanunk. Szóval csirke sóra, a belsejébe egy mosott alma és előtte, ha gondolod némi zöldfűszer, de enélkül is kitűnő. Aztán sütő, 200 fok, ameddig szép piros nem lesz a bőre.

Na ez remek kaja, a válogatós gyereknek pedig egy kis hagymás paradicsomszósszal daráltam össze. A bal mell egy vacsira becsúszott!

A SZÓSZ

Hozzávalók:

2 dl paradicsomszósz

1 hagyma

2 fokhagyma

kevés olaj

só, cukor

A hagymát és a fokhagymát apróra vágva pirítani kezdjük az olajon. Kis só és ha puha rálöttyintjük a paradicsomlevet. Keverés,  kóstolás, cukrozás, még egy rotty és máris kész. Majdnem mint a pizzaszósz, csak nincs benne zöldfűszer.

Ínycsiklandó, bababarát szószok receptjére vevő vagyok. Ha akad a tarsolyban, oszd meg velem!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!