Baba Séf

Számolt, meggyes piskóta

Az első süti, amit megtanultam csinálni. Mert nem kellett hozzá se szakácskönyv, se tudomány. Ez az a piskóta volt. Ahány tojás, annyi kanál cukor és annyi kanál liszt, így szólt nagyi (már dédi, nem tudom megszokni, hogy az én nagyim teó dédije) utasítása. Na ezt még egy három éves is meg tudja jegyezni! Tehát 2 év és már Teó diktál, de most még én voltam elkövető. És mi mást is piskótáztam volna, mint némi meggyet, hiszen annak van szezonja, így beálltam a sorba. Nézzük az én meggyes piskótámat!

 

Kicsit összeesett, de finom

Kicsit összeesett, de finom

MEGGYES PISKÓTA

(1 éves kortól, vagy ha már lehet tojást)

Hozzávalók:

5 tojás

5 ek liszt

5 ek (nálam csak 3) cukor

2 marék kimagozott meggy

1 kk szódabikarbóna vagy sütőporból fél zacskó

házi vaníliás cukor (nem kötelező)

 

Az elkészítés a hagyományos. A tojások fehérjét habbá verem, a sárgákat a cukorral kikeverem. A sütőporos lisztet és a habot kanalanként adom hozzá, óvatosan keverve. A kimagozott meggyet a házi vaníliás cukorban meghempergetem. Egy szilikon formába öntöm a tésztát, bele a gyümölcsöt és 180 fokon hőlégkeveréssel sütöm, látszik mikor jó a színe.

Fagyi, fagyi, fagyi!

A fagylaltról sok mondanivalóm van, ma leginkább az, hogy féláron adják sok cukrászdában. Íme a lista hol ehettek kétszer annyit: Fagyizók listája 

forrás: sxc.hu

forrás: sxc.hu

Babának fagyit? Vannak tejmentes fagylaltok és akad sztíviával édesített is, szóval lehet egészségesebbet választani. Anyának pedig mindenképpen jár egy vagy két gombóc, mert jó volt 🙂

 

Cukor, Te édes!

Hallom a felhorkanást, hogy ez micsoda dolog, hiszen üvegesből is a hozzáadott cukor nélkülit keresi a tudatos anya, én meg csak úgy cukrozok bele a tepsibe. Pár dolgot végig kell gondolnunk mielőtt beállunk lovagnak a cukor elleni, jelenleg is zajló keresztes háborúba. Édes méreg, veszélyesebb a dohánynál, olvasom minden második cikkben. Hát szó mi szó az elhízás egyik fő oka a finomított cukor, de én ennek ellenére jobban szeretem és szívesebben használom, mint az édesítőszereket.

forrás: sxc.hu

forrás: sxc.hu

A cukorral nem az a baj, hogy káros, hanem az, hogy üres kalória, nincs benne más csak energia. Ezért jobb a barna cukor kicsit, mert bár az is kalória bomba, de abban még akad némmi hasznos anyag a szacharózon túl. Mert a cukor az szacharóz (ami szőlő és gyümölcscukor elegye) és nem öl, csak hízlal és mivel édes, hamar rabjává válhat a gyermekünk. De ésszel alkalmazva csak javít az ételeken és nem árt senkinek. A no cukor legalább annyira szélsőséges, mint minden reggel édes péksüteményt reggelizni vagy 5 cukorral inni a teát.

csokit még nem

csokit még nem

Ami sok az sok.

Az USA-ban évente 70 kg cukor fogy per koponya, nálunk ennek kb. a fele és ez is sok. Mondjuk ott csak cukrosüdítőből megisznak a népek egy kisebb tengernyit (240 litert személyenként évente, többszörösét annak, ami tejből fogy!). A tengerentúlról nézve tehát igaz, hogy a cukor a fő ellenség, nálunk inkább egy gonoszkodni is tudó szomszéd, akire érdemes figyelni!

Fehér vagy barna, de édes legyen!

A receptjeimben szemérmetlenül fehér cukrot használok, de ha valaki barnával helyettesíti vagy sztíviával (ami egy őszirózsaféle és jázminpakócának is hívják, ez utóbbi nagyon cuki!) akkor írja meg legyen oly kedves, hogy mit és hogyan változtatott!

Íme a bűnösök: búzakása gyümölccsel, répatorta, linzer

Addig is. Dolce Vita, Sugar Baby és ilyenek 🙂

 

 

Linzer tojás nélkül

Íme a tojás nélküli linzer receptje. Én ráadásul a cukorral is spóroltam, hogy egészségesebb legyen. A porcukor erősen ajánlott, így könnyebben áll össze a tészta.

EHETI MINDEN BABA, AKI A GLUTÉNNAL BARÁTSÁGBAN VAN

Hozzávalók:

30 dkg liszt

20 dkg margarin

10 dkg porcukor (csak 4 evőkanállal tettem bele)

sütőpor (ezt se muszáj)

citromhéj reszelt (a zacskósat veszem,hogy ne kelljen azon morfondírozni mivel kenték a citromot, egyébként kihagyható, de illatosabb lesz tőle)

tojással szebb lesz a tészta, 1 db elég bele (vagy csak a sárgája, mivel a fehérje allergén inkább), ha már ehet a kicsi, egyébként a bevezetéshez is jó, mert kevés arányaiban a tojás

A margarint a liszttel elmorzsoljuk, majd mehet hozzá a cukor. Sokáig kell gyúrni, a kezed melege olvasztja meg a margarint, így áll össze a tészta. Ha tojás is kerül bele az az utolsó. Ha a tészta kész, mehet a hűtőbe. Fél óra kell neki. Aztán lehet nyújtani, jó vékonyra, hogy ne legyenek ducik a sütik. Én virágokat szaggattam belőle.

Sütőpapírra velük, majd előmelegített 180 fokos sütőbe. Hamar kész, nem mértem, néztem, látszik, ha kezd színe lenni, akkor kész.

linzerek

linzerek

 

Lehet lekvárral ragasztani, mindenféle formára szaggatni, porcukorral meghinteni. Kinek ízlése szerint. Édesség, szóval nem a legegészségesebb uzsonna, de érdemes megcsinálni. Főleg, ha akad segítő, apró kéz, aki gyúr, szaggat és tepsibe pakol. Aztán meg a szájába.

Nem babakaja, de ha valami édesség jól esne, akkor mindenkinek jó lesz.

 

Szóval ez szép, mert a formája bármilyen lehet és illatos, mert a citromhéj azzá teszi és finom is. Hamm! Előzmény ITT

Sharing is caring!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!