Baba Séf

Bodza babáknak télre, nyárra

Voltak jól bevált, kipróbált bodza receptjeim, de most, hogy Teó főnök is potenciális fogyasztóvá vált, át kellett gondolnom az összetevőket. Mert eddig a szörpbe én simán beletettem egy kis Nátrium-benzoátot (E21), hogy tuti nem romoljon meg télig, most nem mertem. Nincs asztmás vagy allergiás a családban, így nem valószínű, hogy a Főnök urat allergizálná ez az egyébként praktikus összetevő, de kompenzálni próbálom a múltkori chinese fast foodot. 

Szóval először is elmentünk leszedni a bodzát. Az úttól a lehető legtávolabbi bokrokról a szép, kinyílt virágokat metszettem le és tettem papírszatyorba. Ezért mondom organikusnak, mert nem bio, ki dokumentálna gazt (mert a bodza az), de épp ugyanezért nem is permetezték!

Teó főnök és a bodza, nem túl lelkes munkás az ifiúr

Teó főnök és a bodza, nem túl lelkes munkás az ifiúr

LIMONÁDÉ

Hozzávalók: 20 db bodzavirág, 20 dkg cukor, 2 citrom, némi citromlé és egy 5 literes befőttes üveg

Az üvegbe a citromot karikára vágva bedobálom, mehet rá a virág és felöntöm 3 liter vízzel. Ennek 1 vagy inkább 2 napot kell állnia. Ha nincs sok időd, ahogy nekem se volt, mert egy hétvége alatt el kellett készülnöm, akkor íme kedvenc gasztrobloggerem tippje a türelmetleneknek: Vigyázz felnőtt recept! 🙂 Szóval elég neki egy nap a hűtőben és mehet a fazékba bele. Egy rottyig forraltam, majd leszűrtem és belekevertem a cukrot és a citromlevet. Írok itt mennyiségeket, de a mérleget nem vettem elő. Kóstoltam, az sokkal tutibb!

a napon jól néz ki, de a hűtőben kell érlelni

SZÖRPI

Hozzávalók: 25 db bodzavirág, elvileg 4 kg cukor, én kevesebbet tettem, 2 citrom és kb. 2 dl citromlé, 5 literes befőttes üveg

Ahogy írtam volt remek receptem, de azt most lecseréltem erre. Az E21 hatásos volt, bírta a szörp gond nélkül tálig. Most kicsit aggódom, hogy mi lesz a sorsa, így csak cukorral és hővel tartósítva, de reménykedem.

A citrom és a virágok, ahogy a limcsinél mennek az üvegbe. De most teleöntjük vízzel az 5 literes üveget. Legalább 36 órát álldogál így a szörpnek való. Aztán leszűrjük, fazékba tesszük és a cukorral melegítjük. Én kóstolgattam, ezért lett kevesebb a cukor benne. Az eredeti recept szerint 10 citorm levét kell belefacsarni, de egész tűrhető áron vettem 100%os citromlevet, így a facsarás helyett ezt tettem bele, ahogy hűlni kezdett.

A felfőzött üvegekbe belemertem, lezártam és bizakodom, hogy nem romlik meg télig. Ha tutira akartok menni, akkor tegyetek bele tartósítószert. Ha megbuggyan az organikus szörpim, jövőre én is visszatérek a mesterséges segítőkhöz!

Ősszel a le nem szedett bodza bogyóiból lehet lekvár vagy pálinka, persze a babáknak csak az egyik!

 

 

 

 

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!