Baba Séf

Megtanítom a dédit gyúrni

Irigy vagyok a babákra, hogy ők ehetnek kézzel. Az étel élvezetében minden érzékszerv érintett. A látvány, az illat és az íz mellett, szeretem tapintani is, amit eszem. Az evést megkedveltetésében minden érzék szerepet játszik, ahogy a mondás is tartja: amit a szem és a száj megkíván!

A szem

A spenótról beszéltünk Facebookon, ott hangzott el egy anyukától, hogy helyes leánykája a zöldszínű kajákat egy ideig negligálta. Nem az íz, a szín volt a döntő, és ahogy egy megfelelő ízlésű kislánytól elvárható a cékla volt a sztár, mert az mindent édes rózsaszínre festett. Bár így egy év körül még nem számít a külső, szerencsére, hiszen a legtöbb kaja trutyi, csak a színe más, egy rendes képet nem lehet róluk csinálni. Szóval most még mindegy, de nemsokára én is arról fogok értekezni, hogyan kell retekből egérkét formázni. Jajjjj!

Az orr

Teó főnök már most előbb szagol, aztán kóstol. A szagokhoz az agy ízeket társít, ezért indul el a nyálunk egy-egy finom étel illatától. Ez a tudás gyorsan kialakul, nem kellenek hozzá évek. Épp az ellenkezője tanulás kérdése, hogy van ami a szag ellenére is finom. Az érett sajtokhoz ezért kell egy kis idő, ritka az olyan ovis (főleg mifelénk), aki folyós camembert eszik desszert helyett.

A tapintás

Egyszer megfogtam a pacalt, nem kellett volna…

De túl fújjon. Amit az ember megfog, megvizsgál, azzal már félig meddig barátságba keveredik. A főnök most jutott el oda, hogy amit a tésztából kicsippent (mert ha gyúrok ott kell lenni és a tálba kell nyúlkálni, ugye), azt meg is kóstolja. Először csak óvatosan tapogatta, az ujjacskái hegyével érintette a rugalmas tésztát. Aztán hétről hétre egyre bátrabb lett. Most jutottunk el a kóstolásig.

Mivel a tojás tiltólistás, egyelőre, így anélkül kell alkotni. A kenyértészta mindig tojásmentes és épp tesztelek egy linzert is, amiben nincs tojás. Itt a receptje. 

Ízlés és ízlelés, a tapasztalatok

Ahány gyerek, annyi anya és annyi módszer.

Kérdeztem és válaszoltak barátok, hogy ki hogyan etet, engedi vagy sem a válogatást. Olvasta a szakirodalmat a gyerek vagy saját úton jár? Íme egy kis összegzés és némi tudomány.

Azt már kifejtettem az előző meggyszószos posztban, hogy a 4 alapízhez való viszony hogyan is alakul. Az élet alapvetően édes hát, de savanyú is 🙂 Az alma azért számít remek kezdésnek a hozzátáplálásban, mert ezt a két ízt vonultatja fel, új ruhában, de mégis ismerősen. A krumpli már más ügy. Itt kezdődik az ízlés, ami egyre inkább úgy tűnik nem szoktatás, inkább finomra hangolható adottság. Az ízlelőbimbók a 26. hét körül már működnek, bár csak a magzatvíz közvetítésével, de a 7 hónapos magzat már ízlel. Aztán jön az anyatejjel közvetített aromák ideje. Így mire az első falatokra kerül a sor, már vannak élmények és vélemények a baba szájában.

Ha igaz az, hogy amit megszokott, mert anya ette, azt szívesen fogadja, akkor nincs értelme annak a tanácsnak, hogy ne sózz (vagy csak épp). Környezetemben egyetlen gyerek van, aki hajlandó teljesen sótlan dolgokat megenni és jóval többen favorizálják a felnőttesre fűszerezett ételeket. Én nagyon enyhén sózom a főztömet, Teó főnök azonban a sótlan krumpliról alkotott véleményét mikroszkópikus méretűre szorított szájjal fejezi ki.

IMG-20131125-00368

Saját megfigyelés, hogy inkább az a gyerek fogadja el a szakirodalmi recepteket, aki bármit megeszik. A finnyásabbja bizony már a kezdetektől megválogatja, mit szeretne a pocakban tudni. Mondhat a védőnő bármit, ha a gyerek nem nyitja ki a száját a bölcselet az ablakban marad .

Küzdj a neofóbiával!

Egészen másfél éves korig az első falat simán lecsúszik. Aztán jön a vélemény és annak megnyilvánulása, tátogás vagy szorosra zárt ajkak. Majd jön a neofóbia, ami természetes körülmények között életmentő volna (a már járó baba ne egyen meg mindent, amit talál), de modern életünkben egy újabb legyőzendő akadály. Erre kaptam egy remek tippet (Bertalan Briginek innen is köszi), hogyan lehet küzdeni kommunikációval ez ellen. Ne fogadd el a “nem szeretem” választ! Egyezz meg a gyerekkel, hogy kóstolja meg, aztán ha nem ízlik nem eszi, de a próba után döntsön. Állítólag beválik 🙂 Ha majd ott tartok referálok, de a módszer tetszik.

Válogatós lesz

Két út van a kényszer és a választás. Akik velem szóba álltak egyik sem tukmál.

Persze az eszi, nem eszi nem kap mást, nem tukmálás. Vagyis addig kínálni ameddig el nem fogad valamit, esetleg rögtön jokert bevetni vagy hagyni nem enni. Ez már súly és mentalitás kérdése.

Joker

Nálunk a joghurt, ami nem csúszik abba teszek pár kanál biojoghurtot és lőn! (Ez már a kutyákkal is bevált, ott tejföl volt a csodaszer, ebben nagy a hasonlóság a válogatós eb és a ded között :))

Nem eszik

Aki maga is finnyás volt és ahol nincs a gyereknek egészségügyi gondja, az akár erre az útra is léphet. Egy vagy két verzió felkínálása után magam is hajlamos volnék erre, ha nem lenne a joghurt a mindent legyőző.

ÉS hogy válogatós lesz vagy se? Ez nemcsak nevelés kérdése, hanem alkat is. Ahogy a hisztire való hajlam, a türelmetlenség vagy a falánkság is. Elfogadni egyébként is valamivel könnyebb, mint megtömni.

És végül egy recept, ami joghurt nélkül is csúszik. Szerintem minden válogatós megeszi valamilyen, általa kedvelt gyümölccsel és mégis táplálóbb, mint a csak gyümölcs. A vitaminok meg maradnak, mert a gyümit nem főzzük.

MAJDNEM TEJBEGRÍZ avagy BÚZAKÁSA GYÜMÖLCCSEL

Ha már eszik glutént.

Hozzávalók:

3 ek gríz

2 dl víz

gyümölcs reszelve vagy darabolva, fagyasztott passzírozva vagy aprítva

cukor (opcionális)

A vizet kevés cukorral felforralom, belekeverem a grízt és kevergetve kását csinálok belőle. A reszelt vagy darabolt gyümölcsöt belekeverem miután levettem a tűzről.

Ha nem akarsz cukrozni, de még tilos a méz, akkor aszalt gyümölccsel is kiváló. Áztasd be és turmixold az aszalványt, majd ahogy a friss gyümölcsöt úgy használhatod.

 

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!