Baba Séf

Szülinapi menü

Nagy muri volt Teó főnök fennállásának (na jó, nem állt, csak feküdt) első évfordulója. 37 nagy és 8 kis vendég tette tiszteletét, akiket innen is puszilunk. Mivel kerti party volt, ezért a főfogásnak bográcsban készült a gulyás. Az ünnepelt lelkesen fogyasztotta. Evett csak zöldségeket villával megtörve és másnap evett turmixolt húsos pépet is belőle. Jó sok krumpli és husi meg persze zöldségek is kerültek bele. Nagyon ízlett! Ha nem fűszerezitek csípősre, akkor egy éves kor körül, úgy vélem, már kóstolhatják az apróságok az ilyen finomságokat.

Persze volt babás rágcsa és megfelelő torta is. Ezeket nem én, hanem a nagyi és a dédi szállította. Persze a recepteket begyűjtöttem és most közre is adom.

BIO TÚRÓTORTA ELSŐ SZÜLINAPRA

Tészta:

2 pohár liszt

fél pohár cukor

125 gramm vaj

1 csomag vaníliás cukor

csipet só

Túrókrémhez:

4 csomag biotúró

evőkanál (bio)joghurt

50 gramm vaj

kevés cukor (egy két kanál, kóstolni ér!)

A tészta hozzávalót összegyúrjuk, kinyújtjuk és kapcsos tortaformába tesszük. Rásimítjuk a homogénre kevert túrókrémet és mehet az előmelegített sütőbe. 180 fokon kb. 45 perc (nézz rá, néha), ha kész legalább 10 percet pihenjen a formában!

Nagyon finom, a kicsinek és nekünk is ízlett!

Volt dédiféle babanasi, annak a receptjével is jövök nemsokára!

Cukor, Te édes!

Hallom a felhorkanást, hogy ez micsoda dolog, hiszen üvegesből is a hozzáadott cukor nélkülit keresi a tudatos anya, én meg csak úgy cukrozok bele a tepsibe. Pár dolgot végig kell gondolnunk mielőtt beállunk lovagnak a cukor elleni, jelenleg is zajló keresztes háborúba. Édes méreg, veszélyesebb a dohánynál, olvasom minden második cikkben. Hát szó mi szó az elhízás egyik fő oka a finomított cukor, de én ennek ellenére jobban szeretem és szívesebben használom, mint az édesítőszereket.

forrás: sxc.hu

forrás: sxc.hu

A cukorral nem az a baj, hogy káros, hanem az, hogy üres kalória, nincs benne más csak energia. Ezért jobb a barna cukor kicsit, mert bár az is kalória bomba, de abban még akad némmi hasznos anyag a szacharózon túl. Mert a cukor az szacharóz (ami szőlő és gyümölcscukor elegye) és nem öl, csak hízlal és mivel édes, hamar rabjává válhat a gyermekünk. De ésszel alkalmazva csak javít az ételeken és nem árt senkinek. A no cukor legalább annyira szélsőséges, mint minden reggel édes péksüteményt reggelizni vagy 5 cukorral inni a teát.

csokit még nem

csokit még nem

Ami sok az sok.

Az USA-ban évente 70 kg cukor fogy per koponya, nálunk ennek kb. a fele és ez is sok. Mondjuk ott csak cukrosüdítőből megisznak a népek egy kisebb tengernyit (240 litert személyenként évente, többszörösét annak, ami tejből fogy!). A tengerentúlról nézve tehát igaz, hogy a cukor a fő ellenség, nálunk inkább egy gonoszkodni is tudó szomszéd, akire érdemes figyelni!

Fehér vagy barna, de édes legyen!

A receptjeimben szemérmetlenül fehér cukrot használok, de ha valaki barnával helyettesíti vagy sztíviával (ami egy őszirózsaféle és jázminpakócának is hívják, ez utóbbi nagyon cuki!) akkor írja meg legyen oly kedves, hogy mit és hogyan változtatott!

Íme a bűnösök: búzakása gyümölccsel, répatorta, linzer

Addig is. Dolce Vita, Sugar Baby és ilyenek 🙂

 

 

Tortát minden szülinaposnak!

Slágerrel nyitok, mint egy rutinos dj. Minden gyerekes családban felmerül a kérdés, hogy mire kerüljön az első gyertya. Nálunk még nem időszerű, van két hónap a nagy napig, de a torta kérdés beköszönt.

Úgy kezdődött, hogy idősebb barátnőkkel van ellátva a gyerök és így az első szülinapi bulik hamar bekövetkeztek. Most ne menjünk abba bele, hogy mennyire a babák és mennyire a mamák murija egy ilyen összejövetel. A lényeg, hogy szülinap, arra meg torta kell. És lehetőleg olyan, amit az ünnepelt is megehet. Az én első szülinapomon (a múlt évezredben, 70-es évek közepe) még az volt a trend, hogy cukrászdából rendelt csokitotát maszatoljon a csemete az arcára és arcába. A tudomány mai állása szerint azonban szó sem lehet csokiról, tojásról, tejről, vajról. Most mondhatnám, hogy felnőttem és se allergia, se túlsúly, se semmi egyéb gond nem származott abból, hogy egy esztendősen már azt ettem, amit a nagyok, de ehelyett meghajolok inkább a szabályok és ajánlások előtt (mondta a szülész, hogy megszelídit majd a gyerek és íme egy bizonyíték). Lelkes gasztrolényként ajánlkoztam hát minden alkalommal, hogy elkészítem a bababarát sütiket, így edzve Teó úrfi szülinapi sütijére.

Egy fontos tény: a buli és a torta nem vagy nem nagyon érdekli, de a csillagszóró (tüzijáték gyertya) lenyűgözi a korosztályt!

csillagszóró vagy tüzijáték kell

csillagszóró vagy tüzijáték kell (kép forrása: sxc.hu)

 

Torta minden nélkül

Az első a legnehezebb mondják. Én merész voltam, bevállaltam, hogy olyan lánykának lesz tortaszerű tortája, aki nemhogy tejet vagy tojást, de lisztet sem eszik. Mivel tésztát ezen hozzávalók nélkül készíteni nem tudtam,a gluténmentes liszttel nem boldogultam, legalábbis a vízzel és ilyen liszttel készült piskóta katasztrófális lett, a kutya is csak tejjel ette meg 🙂 Így egy hirtelen ötlettől vezérelve a nyers kosztos blogokon kezdtem keresgélni. És lőn! A megoldás egyszerűnek tűnt, macerás lett.

 

RECEPT MENTESTORTA

(HOZZÁTÁPLÁLÁS MEGKEZDÉSE UTÁN BÁRMIKOR ADHATÓ, ha aggódsz hagyd ki a fahéjat)

2 gyümölcslap (sütőtepsi méretben)

1 zacskó Sinlac (szentjánoskenyérmag és rizs őrlemény, Nestlé gyártámyú tápszer)

1 kávés kanál fahéj

Gyümölcslap, elvileg semmi extra. 4-5 alma és körte vagy banán (nálunk ez is kizárt volt, az ünnepelt allergiája miatt) megpucol, magház ki, turmixba be. Alaposan ledarál és mehet is tepsibe. Én kiolajozott sütőpapírra kentem, amilyen vékonyra csak tudtam (ne legyen átlátszó, mert akkor szakad, de vastag se, mert akkor sose szárad ki – remek játék!, nálunk Apa nyerte meg a feladatot :)) És mehet hőlégkeverésre 60 fokra 6-8 órára a sütőbe (éjszkára pl. ). Az ajtót kitámasztottam egy fakanállal, hogy a pára távozhasson. Ha megszilárdult, akkor készen van. A tepsi volt a korlát, így két éjjel ment a sütő. Az elsőt nem olajoztam eléggé, így le is ragadt. Szóval energia 🙂 kell hozzá bőven!

Ha van aszalógéped, akor felejtsd el az egész karattyolásomat és vedd elő.

A gyümölcslapokból egy fedő segítségével (rátettem a lapra és körbevágtam) szép kerek lapok lettek. Mivel ezek csupán 1-2 mm vastagságúak ezért kell belőle legalább 5, maximum 7 (ennél magasabbra sztem nem lehet tornyozni ezt a tortácskát). Ha leragadt a lap (velem megtörtént) az se katasztrófa, a belső rétegek darabokból is állhatnak. Szóval ha elkészült a “tészta”, jöhet a krém. A Sinlacot kevés vízzel és a fahéjjal kikevertem és amilyen vastagon csak tudtam megkentem az első lapot, tészta, krém, tészta, krém, tészta a vége. Kicsit megnyomkodtam, majd hagytam 1-2 órát pihizni. Ez azért kell, hogy a gyümölcslapok megpuhuljanak. Így könnyen megeheti az a baba is, akinek nincsenek fogacskái.

 

A második menet avagy jépatojta van?

Itt már gluténevő volt az ünnepelt. Tehát csak tej- és tojásmentes recept kellett, ami kevés cukorral is ízletes. A répa éppen ezért volt megfelelő alany, hiszen édes önmagában is. elég némi rásegítés. Persze az is szerepet játszott, hogy kedvelem a kihívásokat és a muri előtt sose csináltam répatortát. A próbasütés már jó lett, így bátran vágtam neki a módosított receptnek.

 

RECEPT RÉPATORTA

(HA MÁR ESZIK FŐZELÉKET ÉS BEVEZETTED A GLUTÉNT EZ IS MEHET. SAJTKRÉM HA TÚL VAGYTOK A JOGHURT, SAJT EVÉSEN ÉS NEM FÉLSZ /FÉLTED EGY KIS CITRUSTÓL)

3 db répa

5 dkg magrarin

15 evőkanál liszt (lehet 5 kanál belőle teljes kiőrlésű vagy rétes, de ha mind finom az se baj, csak kevésbé egészséges)

4 evőkanál cukor

1,5 dl víz

egy teáskanál szódabikarbóna

Ebből egy kb. 20 cm-es átmérőjű tortácska kerekedik ki. Duplázz, ha sokan lesztek!

sajtkrém:

1 doboz vagy tubus natúr sajtkrém

1-2 teáskanál porcukor

fél citrom vagy narancs leve

répatorta

répatorta

A margarint kikevertem a cukorral, ehhez ment kb. 15 evőkanál liszt a víz és a szódabikarbóna. Azért nem sütőpor, mert abban vagy egy halom felesleges vegyszer (állítólag ezek: pirofoszfátok, foszforsav sója, nátrium-alumínium foszfát, borkő, fumársav) egyik se mérgez, de minek. A szódabikarbóna hatása ugyanaz, így ennél maradtam. A masszába kevertem bele a 3 db megtisztított, lereszelt répát. Annyit módosítottam a próba és az éles sütés között, hogy reszelő alkalmatosságot váltottam. Nekem nem tetszett, hogy szálas benne a répa, jobb trutyisan, könnyebb elkeverni és szebb a tészta is.

A tésztát egy kimargarinozott tepsibe, illetve szilikonformába kentem és 200 fokos előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.

Jelen esetben került rá sajtkrém is, mert zöld utat kaptak a feldolgozott tejtermékek (sajtrajongó az egy éves ünnepelt). A hozzávalókat ki kell keverni és máris kész a krém. Enélkül is jó a torta, tehát ha aggályos a sajt vagy a citrus, akkor mehet a répatorta natúrban.

Boldog szülinapot!

A buliról bővebben az ünnepelt blogján olvashatsz 🙂

Ez még kelleni fog:

https://www.youtube.com/watch?v=Eg27RyD4U3Y

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!