Baba Séf

Bajusz bármiből, imádom!

Az egyik legcukibb dolog, amikor kefír vagy kakaó vagy bármilyen egyéb kaja bajuszt csinál a babapofin. Ti is ellágyultok a jóllakott, szurtos arcocskáktól?

kakaós bajusz, barnáknak

kakaós bajusz, barnáknak

erőművész kefír bajusszal

erőművész kefír bajusszal

 

KÜLDJETEK BAJUSZOS KÉPEKET!

 

EGY CUKI VIDEÓT SZERETNÉK CSINÁLNI ÉS EHHEZ RENGETEG MASZATOS POFIRA VAN SZÜKSÉGEM!

HA AKAD A GÉPEN FALATOZÓS, TEJBAJSZOS FOTÓ, AKKOR POSZTOLD A BABASÉF  FACEBOOK OLDALÁN VAGY KÜLDD EL MAILBEN! TEOSEFJE.KUKAC.GMAIL.COM

Keksz vagy linzer, ahogy akarod!

Most, hogy vége a kánikulának ismét sütök. Találtam és kreáltam egy olyan receptet, amit ha megtöltök, akkor linzer, ha magában marad, akkor pedig finom vaníliás keksz. Nálunk nagyon bevált, az elmúlt héten három adag készült.

nem pont így, de innen

nem pont így, de innen

Az eredeti receptet egy F. Nagy Angéla szakácskönyvben találtam, nagyon megtetszett a neve Diaboló, de ahogy mindenbe ebbe is eszközöltem változásokat, hogy nekem tetszen. Így kevesebb a cukor (minden sütibe kevesebbet rakok, mint amit a recept ír, egyfelől, hogy a baba ne szokjon hozzá a nagyon édeshez, másfelől, mert nekünk is jobb, ha kevesebb benne a kalória), ment bele igazi vanília és az eredeti szerinti kétszínű keksz nálam egyszínű. Vagyis elkészítettem a kakaós verziót is, de erről majd egy másik posztban. Az általam átalakított verzió ez:

VANÍLIÁS KEKSZ

 

lekvárral tökéletes

lekvárral tökéletes

10 hónapos kortól (tojást ha már ehet a baba)

hozzávalók:

fél kocka margarin (12,5 dkg)

12 evőkanál liszt

4 evőkanál cukor

1 evőkanál vaníliás cukor (nekem most van házi)

fél rúd vanília belseje

1 tojás

1 tk szódabikarbóna (vagy sütőpor)

 

A hozzávalókat összedolgozom egy kelesztőtálban majd lefedem és hűtőben pihentetem negyedórát vagy húsz percet. Kilisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtom, majd nekem tetsző formával kiszaggatom. A sütőt 170 fokra, hőlégkeverésre állítom. A kekszeket (vagy linzereket) sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Lehet egész közel, nem nőnek nagyot. Kb. 10 perc kell nekik, de érdemes nézegetni, a színén látszik, ha készen van.

Lehet kristálycukrot szórni a tetejére sütés előtt, így csinosabb és persze kicsit édesebb is. A kész darabokat össze lehet ragasztani savanykás lekvárral, nekem nagyiféle meggy dzsem volt itthon. A lekvártól megpuhul és finom linzerféleség lesz belőle. Kipróbáltuk mogyorókrémmel is, attól nem puhul, de jól áll neki az az íz is. Ha magában marad, akkor szárazabb kicsit, nem puhul, de tökéletes keksz.

Sótlan vagy sózzam?

Nemrégiben egy Albionban gyerek pesztrálásból élő barátnőm járt nálunk és mikor látta, hogy ugyanazt a főzeléket vagy húst már nem emlékszem, eszi a gyerek, mint mi akkor elmesélte, hogy melyek a szigetországban vallott elterjedt nézetek ebben az ügyben. Megosztom veletek is.

A fő ellenségek mostanság a cukor és a só.

forrás: sxc.hu

forrás: sxc.hu

A cukorról (és a jázminpakócáról) már írtam. Azóta kiműveltem magam xilitből is. Egészen pontosan kóstoltam ezzel készült sütit, finom és megnéztem mennyibe kerül, megfizethetetlen. Legalábbis nekem az akciósan 1.800 forint per kiló nem az az ár, amit ki tudok (és nem is akarok) fizetni. Szóval nálunk marad a cukor, igaz minden sütibe kevesebbet teszek, mint a recept írja, így is finomak. Szóval nálunk sugar a baby is 🙂

A sóról még nem volt szó. Pedig érdemes megrágni a témát! Só nélkül enni nem nagy élmény. Én elég kevés sóval főzök, apa nagy bánatára, aki önti a sót mindenre, de fűszeresen, ízesen, így általában mindenkinek ízlik, amit kap. A teljesen sómentes kaját megpróbáltam, mikot Teó hozzátáplálását kezdtük, de legalább annyira nem ette, amennyire rossz volt az így készült kaja. Szóval nálunk a kevés sóval, de nem só nélkül készült kaják mennek.

A tudományos álláspont(OÉTI adatok) szerint napi egy teás kanál só kell a szervezetünknek (felnőttre vonatkozik a mennyiség), hogy egészségesen tudjon működni, megkapja a szükséges nátriumot. Ehhez képest a felnőttek idehaza ennek a dupláját, a gyerekek pedig majd kétszeresét eszik meg. A következmény a magas vérnyomás, amiről sokat tudnék mesélni, de most nem fogok. Alattomos és veszélyes betegség.

 

Az angolok tehát, az egészség jegyében, só nélkül készítik a gyerekek ételét, meséli barátném. Szegény gyerekek, mondom erre én, de kiderül, nem hülyék az albioni csemeték sem, nem eszik meg az ízetlen dolgokat, hanem öntenek rá ketchupot. Elképedtem ezen, mert abban aztán akad só, na meg tartósító és cukor, rossz esetben mesterséges színezék is, szóval whatafuck???? no só, de jöhet a ketchup. Értetlenül állok a dolog előtt.

A túlzott sófogyasztás ugyanis általában nem abból fakad, hogy túl sós a húsleves. Sokkal nagyobb szerepe van ebben a chipsnek, a füstölt áruknak és a késztermékeknek, mint például az üveges szószok. Ezt elég egyszerű belátni, ha átgondolja az ember, ugyanakkor látni nem lehet, hiszen nem mi rakjuk bele a sót a kajába.

Jubileumi játék

Facebookon meglett a 100 likeoló, sőt már 110. Nagy öröm és egyben fordulópont. Ezért arra gondoltam, hogy csinálok egy játékot. De a nyereménnyel gondban vagyok. Nem tudom mi volna vonzó. Segítsetek!

Íme a lehetőségek:

1. vicces videót készítek a nyertesnek az általa küldött felvételekből egy vágottat csinálok. ilyesmi lesz a végeredmény: https://babasef.cafeblog.hu/2014/02/19/az-elso-harapas/

2. választható süti a blogról, amit megdütök és elpostázok vagy viszek. ezek például: https://babasef.cafeblog.hu/2014/03/31/linzer-tojas-nelkul/

vagy

https://babasef.cafeblog.hu/2014/06/07/banankenyer-nalunk-mogyoros/

3. esetleg valami babaséfes cucc, a kutyás fejléccel egy bögre vagy reggeliző alátét

 

Te minek örülnél?

lopni csak jó helyről, ezt a Wiredtől nyúltam

lopni csak jó helyről, ezt a Wiredtől nyúltam

Tejszínes csirke egyszerűen, fűszeresen

Tésztával vagy búzakásával tökéletes ebéd

Tésztával vagy búzakásával tökéletes ebéd

Az arab konyhában a fahéj a húsok egyik alapfűszere. Ezt először Bachernél olvastam, aztán megem is megtapasztaltam, ahogy azt is, hogy bár a fahéjas csigán felnőtt agyamnak ez fura, az ízlelőbimbóim lelkesek tőle. Szóval hús és fahéj, tuti páros. Ráadásul a fahéjnak emésztéstserkentő hatása van, emiatt érdemes mielőbb bevezetni a picik étrendjébe. Nálunk az első fahéjas párolt alma már 6 hónaposan becsúszott a pofiba.

De nézzük hogyan is lehet magyar konyhabaráttá tenni a fahéjas húst.

TEJSZÍNES CSIRKERAGU

7 vagy 8 hónapos kortól

Hozzávalók:

1 csirkemell

3 dl tejszín

1 vöröshagyma

fahéj, szerecsendió

A hagymát apróra vágom, dinsztelem, ráteszem a kis kockákra vágott husit, körbepirítom. Ha mindenhol kifehéredett, akkor kevés fahéjjal meghintem és reszelek rá egy kevés szerecsendiót is. Sózóm, keverem és felöntöm tejszínnel. Ebben párolom készre.

A köret, ha a baba még tojásmentes, akkor durumtészta, egyébként bármilyan pasta megteszi.

Tudom mindenkinek van saját tejszínes csirke receptje, de ez talán egy kicsit izgalmasabb a szokásos fokhagymás változatnál (ami persze szintén finom).

 

 

 

Amitől a fejed nő

A nagypapám nem szerette a krumplit, a pörkölthöz nokedlit evett, a rántott húshoz nem kellett köret (elég a panír ugye), egyébként meg a kenyér jól megy mindenhez. Mikor mi krumplit ettünk, akkor jegyezte meg a fenti bölcseletet, miszerint a krumplitól csak a fejünk nő. Ennek ellenére én kifejezetten krumpliimádó vagyok főzve, sütve, pürésítve, főzeléknek, bárhogy jöhet. A legjobb ilyenkor nyár elején, mikor új krumplit lehet kapni. Bár nem csinálhatok belőle tócsnit, de a legegyszerűbb burgonyás étel is isteni finom lesz belőle.

Kaparod vagy pucolod?

Kaparod vagy pucolod?

Hogy kaparsz vagy hámozol, Rád bízom. Ha van időm kaparok, úgy az igazi az új krumpli, de most hogy néha Teó Főnök főzés közben rángatja le a gatyámat, megesik, hogy megpucolom. És van köztes megoldás is! Íme:

PETREZSELYMES KRUMPLI

6 vagy 7 hónapos kortól

Hozzávalók:

60 dkg új krumpli (persze kb. fél kiló, de ez olyan jól hangzik) én parázskrumplit szoktam venni, mert szeretem egészben hagyni

egy csokor petrezselyem

4 ek olaj

só, piros paprika

Eredetileg kaparni kell, de ha héjában főzöd kevesebb munkával (és ráfordított idővel) megúszható az ügy. Ha megfőtt héjában, gyorsan lekapkodható róla a héja, majd mehet is a serpenyőben melegedő olajba, itt meghempereg az apróra vágott petrezselyemben és egy kis piros paprikában és máris remek köret. Megvallom én néha nem is eszem hozzá húst, csak uborkát vagy paradicsomsalátát.

FOKHAGYMÁS VERZIÓ

7 hónapos kortól

És van az a verzió, mikor nem petruska meg paprika, hanem az olajon előtte megfutatott tört fokhagyma várja a krumplikat és azzal pirulnak össze. Na ehhez még sose ettem húst, annyira finom és intenzív ízű kaja, hogy maximum egy kis joghurtot vagy tejfölt kíván, amibe tunkolni lehet az apró egész krumplikat.

JOGHURTOS KRUMPLIFŐZELÉK

Alapesetben nálunk a krumplifőzelék fehér főzelék, savanyítva. Így készíti a nagymamám, aki a világ legjobb főzelékeit csinálja, így csináltam én is. Eddig. Most kevés volt otthon a tejföl, viszont akadt némi joghurt. Így a habarást felesben csináltam, ez savanyított, nagyon finom!

Hozzávalók:

8 hónapos kortól (vagy ha előbb bevezetted a tejtermékeket, akkor előbb)

1 kg új krumpli kaparva vagy pucolva, darabolva

3 db babérlevél

2 dl joghurt

2 dl tejföl

2 ek liszt

A krumplit kevés sós vízzel és a babérlevelekkel felteszem a tűzre, ha megfőtt behabarom. Csupán annyi az extra, hogy a habarás fele joghurt fele tejföl kombinációból készül. Így nem kell utólag ecettel savanyítani, a joghurt elvégzi a dolgot. Nagyon nyári, hidegen is ehető!

 

 

 

 

Zöldségekből pörköltet

Persze hogy nem pörkölt, hanem paprikás, de olyan jól hangzik, hogy karfiol pörkölt. A húsevők megtévesztése a cél 🙂

Már régen készítek pörköltalapra mindenféle finom zöldséges ételt. Íme három ezek közül, amit érdemes kipróbálni, valamelyik biztos ízleni fog a családnak!

KARFIOL PÖRKÖLT

8 hónapos kortól

nem szép, de finom

nem szép, de finom

 

Hozzávalók:

1 fej karfiol

1 fej vöröshagyma

3 dl tejföl

olaj

só, bors, piros paprika

 

A karfiolt rózsáira szedem és enyhén sós vízben megfőzöm. Csinálok egy paprikás pörkölt alapot a kockára vágott hagymából, rádobom a főtt karfiol, teszek hozzá tejfölt bőven és már készen is van. Főtt tésztával szoktam kínálni, laktató és finom ebéd. A baba kaphatja tészta nélkül vagy készítheted durumtésztával és akkor ugyanazt eszi az egész család.

 

ZÖLDBORSÓ PÖRKÖLT

8 hónapos kortól

Hozzávalók:

fél kiló zöldborsó (fagyasztottból is jó)

1 fej vöröshagyma

3 dl tejföl

2 marék reszelt sajt

olaj

só, bors, paprika

A pörkölt alapot elkészítem, ha puha a hagyma és a fűszerek is a lábasban vannak, akkor mehet a zöldborsó és persze némi víz. Ha megpuhult a borsó, akkor tejfölözök, megrottyantom. Tálalni nokedlivel és sajttal, lustaság esetén főtt tésztával szoktam. Ahogy a karfiolnál úgy itt is érvényes, vagy tészta nélkül vagy durummal a babának.

 

PASZULY

10 hónapos kortól

Hozzávalók:

egy kiló zöldbab (fagyasztott is jó, konzerv nem)

1 fej vöröshagyma

2 evőkanál liszt

3 dl tejföl

só, bors, piros paprika

Úgy készül, ahogy a zöldborsó, de a tejföllel behabarom a végén, ehhez ugyanis nem szoktam tésztát adni. Valójában a zöldbab főzelék paprikás változata, de kellett egy harmadik, hogy teljes legyen a poszt, így bekerült a pörköltek közé. Mondjuk az alap ugyanaz.

Ti miből csináltok még pörköltet? (a húson kívül persze)

Padlizsán, ahogy a Szerájban szeretem

Kedvenc török gyorskajáldám a Szeráj, ott is a búzakása és a joghurtos padlizsán ízlik a legjobban. A salátát le is koppintottam (úgy látszik ez a hét a lopott recepteké, tegnap a házi fagyi, most ez), mert olyan egyszerűnek tűnt, és az is! Némi netes recept turkálás és egy kísérlet után ez a verzió az, ami a legjobban hasonlít és a leginkább ízlik!

JOGHURTOS PADLIZSÁNSALÁTA

(8 hónapos kortól, de akár előbb is)

 

Sok paprikás olajjal szeretem

Sok paprikás olajjal szeretem

 

 

Hozzávalók:

 

1 nagy vagy 2 kis padlizsán

egy nagy doboz (5dl) joghurt

1 vagy 2 kicsi gerezd fokhagyma

2 evőkanál olaj

piros paprika

A padlizsánt megmosom és kockára vágom. Besózom és hagyom negyed órát vagy 20 percet izzadni. Addig összetöröm a fokhagymát és elkeverem a joghurttal. Ugyanezt teszem egy kanál olajjal és 2 késhegynyi piros paprikával.

A padlizsánt megtörölgetem és egy kialufóliázott, enyhén megolajozott tepsibe terítem. Mehet a sütőbe, 180 fok, hőlégkever, puhulásig sütöm. Ha kész akkor belekeverem ezt is a joghurtba és ugrás a hűtőbe. A paprikás olajat tálalás előtt elég rátenni. A baba adagját ki is veheted mielőtt ezt rárakod, bár Teó szereti a paprikás dolgokat, így ő kapott a felnőtt adagból is.

Ugye, hogy egész törökös?

Házi fagyi gép nélkül

Örök hálám kedvenc gasztrobloggeremnek ezért a receptért. Az eredetit itt találjátok a Csak, mert szeretemen. Én egy kicsit variáltam rajta, de az alapötlet, ami annyira egyszerű és nagyszerű neki köszönhető.

Nem kell hozzá más csak egy turmix és némi fagyasztott gyümölcs. Nálunk barack volt a hűtőben, mert Teó tavaly ősszel nagyon kedvelte így a nagyik és a dédi extrém mennyiséget vásároltak és tettek fagyasztóba, még mindig akad belőle. Na ezeket az utolsó adagokat varázsoltam fagyivá.

FAGYI HÁZILAG

8 hónapos kortól (ha megy a tejszín vagy a joghurt már kipróbálhatjátok)

nem tudok szépen tálalni, de finom lett

nem tudok szépen tálalni, de finom lett

 

Hozzávalók:

negyed kiló fagyasztott gyümölcs

4 evőkanál habtejszín (vagy tejföl vagy joghurt, amit ehet a baba)

1 evőkanál méz vagy 2 evőkanál cukorszirup (egy adag cukrot két adag vízzel összeforralni, majd visszahűteni)

20 csepp vanília aroma (elhagyható)

 

 

Én 3 fél barackot tettem a turmixba, 3 evőkanál tejszínnel és egy evőkanál mézzel, na meg az aromával. Mivel elég vacak masinám van ezért 2 max. 3 percig kellett járatni és közben kevergetni a masszát, hogy homogén pép legyen. Egy jobb géppel ez egy perces művelet. (Álmaim Kitchen Aidjével biztos 2 zümm és kész.)

Teó Főnök a széléről kapta az olvadt részt, hogy nehogy megfájduljon a torka a hideg péptől. Nagyon tetszett neki. Legközelebb kipróbáljuk banánnal is. Ennél tutibb gyümölcsfagyit úgyse tudsz csinálni, főleg nem ilyen gyorsan. Egy hátránya van, hogy azonnal meg kell enni, de szerintem ezzel nem lesz gond 🙂

Banánkenyér, nálunk mogyorós

Nem vártam tovább kipróbáltuk a mogyorót, aztán majd jöhet a dió is. Szívesen sütök, a családban van néhány diófa, nem halasztgattam hát a bevezetést. Ahogy sejtettük simán ment, íme a recept, amit lehet persze olajos magvak nélkül is sütni, úgy abszolút bababarát.

A sütit Nigellától nyúltam. Ha édesség, akkor nálam ő az etalon. Persze kevesebb cukorral, mert a válásés drogbotrány előtti formája nekem kissé túl dús, de ha házisüteményről van szó érdemes követni.

Banánkenyérből vastag szelet kell

Banánkenyérből vastag szelet kell

BANÁNKENYÉR NIGELLA MÓDRA

1 éves kortól (dió nélkül a tojás bevezetése után bármikor)

Hozzávalók:

3 nagy vagy 4 kicsi, túlérett, már már folyós banán pépesítve

9 evőkanál liszt

2 teáakanál sütőpor

egy késhegynyi szódabikarbóna

6 evőkanál cukor

2 tojás

fél kocka Ráma (vagy vaj, ha azzal szoktál sütni)

60 gramm (két marék) tört dió vagy mogyoró  elhagyható

1 teáskanál vanília aroma

mazsola (én nem tettem)

A lisztbe belekeverem a szódabikarbónát és a sütőport. A cukrot kikeverem a lágy vajjal (ér kicsit olvasztani is), majd hozzáadom a tojásokat és a banánpürét, na meg az aromát. Keverem, kavarom, majd a liszttel összeöntöm. A végén mehet a darát dió vagy mogyoró.

Előmelegített 175 fokos sütőben sütöm, kb. egy órán át. A tűpróba mondja meg mikor jó. Szeletelni szépen csak akkor lehet, ha már kihűlt.

Nagyon fincsi, sokáig puha, lehet uzsonna vagy desszert vagy csak úgy.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!