A hozzátáplálással foglalkozó ajánlások jó része a kevés sóval párolt ételeket favorizálja. Nálunk ez sose ment. A krumplit imádja Teó, de az első próbálkozásoknál (mikor alig sózott főtt krumplit kínáltam) nem ette. Aztán persze rájöttem, hogy héjában főzve, ízesítve finom az. Ugyanez volt a répával, cukkinivel, a natur változat fúj, fokhagymásan finom.
De miért tilos a fűszer?
Sokan tartanak attól, hogy allergének vagy ártanak a pici gyomrának. Persze ezeket is meg kell szoknia a gyomornak, de ahogy a szilárd ételeket, úgy ezeket az illóolajokat is be lehet vezetni. A fűszernövények leggyakoribb hatóanyaga ugyanis az illóolaj, ettől van csodás illatuk és finom ízük. Emellett persze glikonozidok és alkaloidok is akadnak, egyes növények pedig cserző és keserű anyagokat is tartalmaznak, de a legnagyobb mennyiség és a leggyakoribb előfordulás az illóolajaké.
Az illóolajak kifejezetten jótékony hatásúak. A többségük emésztést segítő és gyulladáscsökkentő, nem ritka a baktericid összetevő sem. Szóval félni nem kell tőlük, de érdemes lassan bevezetni őket. Hiszen éppen az erős íz, ami a fűszerek vonzereje, lehet elrettentő egy apróság számára.
Példa
Hogy igazán hiteles legyek Szabó Gyuri bácsit (hazánk első és elsőszámú gyógynövénykertésze) idézem, ő így ír a kakukkfűről Javasasszony unokája című könyvében: “Étvágytalanság ellen reggel éhgyomorra igyanak meg egy csésze kakkukfűteát…Egyetlen könyv sem említi, pedig igaz, hogy a kakkukfű nagyon jó immunerősítő, és gátolja a sejtek öregedését.”
Persze a növények az ételben nem olyan hatásosak, mint teaként fogyasztva, csupán áldásos hatásukat szerettem volna igazolni.
Mikor?
A hozzátáplálás elején úgysem fűszerez az ember lánya. De 7-8 hónapos kortól, mikor már ételszerű ételeket adunk a babának jöhetnek. Egyenként és nem nagy dózisban! A petrezselyem, a zellerlevél és a kapor után a bazsalikom és az előbb említett kakukkfű is beszállhat, na meg persze a fahéj, a vaníllia (nem a vanilin!). Aztán az oregánó, majoranna és a tárkony, fűszerpaprika. Egy éves kortól pedig szinte bármit megkóstoltathatunk, én egyedül a borssal vagyok óvatos.
TIPPEK
1. Fahéjas párolt almát már 7 hónapos kortól
2. Baba barát bolognait 8 hónapos kortól (fokhagyma, oregano, bazsalikom)
3. Majorannával ízesített házi májast szintén 7-8 hónapos kortól.
4. A csirkének nagyon jól áll egy kis kakukkfű,már 7 hónapos kortól párolhatod vele.