Irigy vagyok a babákra, hogy ők ehetnek kézzel. Az étel élvezetében minden érzékszerv érintett. A látvány, az illat és az íz mellett, szeretem tapintani is, amit eszem. Az evést megkedveltetésében minden érzék szerepet játszik, ahogy a mondás is tartja: amit a szem és a száj megkíván!
A szem
A spenótról beszéltünk Facebookon, ott hangzott el egy anyukától, hogy helyes leánykája a zöldszínű kajákat egy ideig negligálta. Nem az íz, a szín volt a döntő, és ahogy egy megfelelő ízlésű kislánytól elvárható a cékla volt a sztár, mert az mindent édes rózsaszínre festett. Bár így egy év körül még nem számít a külső, szerencsére, hiszen a legtöbb kaja trutyi, csak a színe más, egy rendes képet nem lehet róluk csinálni. Szóval most még mindegy, de nemsokára én is arról fogok értekezni, hogyan kell retekből egérkét formázni. Jajjjj!
Az orr
Teó főnök már most előbb szagol, aztán kóstol. A szagokhoz az agy ízeket társít, ezért indul el a nyálunk egy-egy finom étel illatától. Ez a tudás gyorsan kialakul, nem kellenek hozzá évek. Épp az ellenkezője tanulás kérdése, hogy van ami a szag ellenére is finom. Az érett sajtokhoz ezért kell egy kis idő, ritka az olyan ovis (főleg mifelénk), aki folyós camembert eszik desszert helyett.
A tapintás
Egyszer megfogtam a pacalt, nem kellett volna…
De túl fújjon. Amit az ember megfog, megvizsgál, azzal már félig meddig barátságba keveredik. A főnök most jutott el oda, hogy amit a tésztából kicsippent (mert ha gyúrok ott kell lenni és a tálba kell nyúlkálni, ugye), azt meg is kóstolja. Először csak óvatosan tapogatta, az ujjacskái hegyével érintette a rugalmas tésztát. Aztán hétről hétre egyre bátrabb lett. Most jutottunk el a kóstolásig.
- dédi gyúr
- a szakértő ellenőriz
- Teó tudja
Mivel a tojás tiltólistás, egyelőre, így anélkül kell alkotni. A kenyértészta mindig tojásmentes és épp tesztelek egy linzert is, amiben nincs tojás. Itt a receptje.