Baba Séf

Megtanítom a dédit gyúrni

Irigy vagyok a babákra, hogy ők ehetnek kézzel. Az étel élvezetében minden érzékszerv érintett. A látvány, az illat és az íz mellett, szeretem tapintani is, amit eszem. Az evést megkedveltetésében minden érzék szerepet játszik, ahogy a mondás is tartja: amit a szem és a száj megkíván!

A szem

A spenótról beszéltünk Facebookon, ott hangzott el egy anyukától, hogy helyes leánykája a zöldszínű kajákat egy ideig negligálta. Nem az íz, a szín volt a döntő, és ahogy egy megfelelő ízlésű kislánytól elvárható a cékla volt a sztár, mert az mindent édes rózsaszínre festett. Bár így egy év körül még nem számít a külső, szerencsére, hiszen a legtöbb kaja trutyi, csak a színe más, egy rendes képet nem lehet róluk csinálni. Szóval most még mindegy, de nemsokára én is arról fogok értekezni, hogyan kell retekből egérkét formázni. Jajjjj!

Az orr

Teó főnök már most előbb szagol, aztán kóstol. A szagokhoz az agy ízeket társít, ezért indul el a nyálunk egy-egy finom étel illatától. Ez a tudás gyorsan kialakul, nem kellenek hozzá évek. Épp az ellenkezője tanulás kérdése, hogy van ami a szag ellenére is finom. Az érett sajtokhoz ezért kell egy kis idő, ritka az olyan ovis (főleg mifelénk), aki folyós camembert eszik desszert helyett.

A tapintás

Egyszer megfogtam a pacalt, nem kellett volna…

De túl fújjon. Amit az ember megfog, megvizsgál, azzal már félig meddig barátságba keveredik. A főnök most jutott el oda, hogy amit a tésztából kicsippent (mert ha gyúrok ott kell lenni és a tálba kell nyúlkálni, ugye), azt meg is kóstolja. Először csak óvatosan tapogatta, az ujjacskái hegyével érintette a rugalmas tésztát. Aztán hétről hétre egyre bátrabb lett. Most jutottunk el a kóstolásig.

Mivel a tojás tiltólistás, egyelőre, így anélkül kell alkotni. A kenyértészta mindig tojásmentes és épp tesztelek egy linzert is, amiben nincs tojás. Itt a receptje. 

Csecsemőhízlalás haladóknak

A roborálásról írt előző posztban jól kipuffogtam magam a percentilisekben meghatározott ideális súly miatt és a nagy lendület elvitt néhány hasznos ötletet, így visszakanyarodom kicsit a kerek gyerek témára. Semmi lázadozás meg vélemény, szigorúan tápláló étkek.

Csöves

Az előző poszthoz érkezett Bori hozzászólása, náluk a gyerekorvos a kukoricát javasolta hízlalási célra, ráadásul a baba még kedvelte is a kukoricakását joghurttal. A kása hasonlóan készül kukoricából, mint grízból (recept itt), de jobban variálható. Tehetsz alá egy kis olajon párolt hagymát és kínálhatod joghurttal. De hagyma nélkül lekvárral is finom. A kukorica dara/víz arány is hasonló, mint a fenti receptben, de ha folyósan szereted, tegyél bele kevesebbet.

A kukorica hízlalásra kiváló, ezzel tömik a libát, hogy nagy legyen a mája és a kukorica dara a malac hízlaláshoz is kiváló alapanyag volt rég. Így nem vallhatunk vele kudarcot! Komolyabbra fordítva a szót, a kukoricát magas szénhidrát- és rosttartalma teszi jó takarmánnyá. Ha a puliszkán (kukorica kása) kívül egyebet is kipróbálnál, íme egy szemes recept.

forrás: sxc.hu

forrás: sxc.hu

RECEPT

BABÁNAK KRÉM, MAMÁNAK KRÉMLEVES

Kukoricát 8-9 hónapos kortól ehetnek a babák, emellett a tejtermékek bevezetése is szükséges ehhez a recepthez.

Hozzávalók:

fél kiló szemes kukorica (ne konzerv! ha nincs friss, jó a fagyasztott is)

10 dkg sajt

joghurt és/vagy tejszín

leveskocka

tortilla chips

A kukoricát tedd fel sós vízben főni. Ha a szemek megpuhultak, akkor turmixold le az egészet tejszínnel vagy joghurttal. Ha Te édes levest kívánsz, de a gyerek csak joghurtot ehet, akkor 2 adagban darálj. A babakajába még melegen reszelj sajtot és kész is. A felnőtt adagot engedd fel kis vízzel, dobj bele leveskockát, ha az ízesítő elforrt mehet tányérba, reszelt sajttal, tortilla chipsszel.

Zsíros sajtok

Az itthon kapható egyszerű sajtok nagy része zsíros vagy félzsíros sajt. Kínáljuk ezeket reggelire vagy akár főzelékekbe, esetleg a fent leírt receptbe. Edamival szoktam joghurtot is dúsítani, belereszelem és máris tartalmasabb a  tízórai. De a sajtcsíkokat maguk is elmajszolják a kicsik, igaz ilyenkor a szétkent sajt (mert a zsíros sajtok nem a kemény fajták közül kerülnek ki) okozhat némi plusz munkát.

Egye magát husira, husival!

Sok-sok fehérje kell, mondják a testépítők és ebben igazuk van. Az izmok fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy legyen megfelelő fehérje forrás. Arról mi a sok egyelőre fogalmam sincs, de már gyűjtögetem az anyagot egy poszthoz, szóval előbb-utóbb erre is lesz valamilyen válasz. Mindenesetre a bolognait tészta nélkül (is) eszi a Főnök úr.

Nem szóltam a cukorról

Mert már rég őrizgetem, dédelgetem az egész posztos irományt a cukor védelméről és vádjáról. De a lényeg, hogy nem ördögtől való dolog a cukor, ha ésszel használjuk, adagoljuk, akkor lesz belőle elég kalória a mozgáshoz. De üres kalória vagyis nincs tápanyag csak energia. Igazából a gyümölcslénél is a cukorral játszunk és ha nincs napi süti, zizi, csoki, akkor szerintem nagy baj nem lehet egy kis cukor tunningból. Persze inkább délelőtt, hogy legyen idő elhasználni a hirtelen felszabaduló energiát 🙂

És ne feledd:

SHARING IS CARING 🙂

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!