Baba Séf

Lusta anya 5 receptje

Dehogy lusta! Csak nincs ideje. Legalábbis nálam ez a helyzet. Ritka, hogy a kedv hiányzik, sokkal gyakoribb azonban, hogy nincs idő, mert dolgozom, mert utazunk, mert szalad a háztartás és végre ki kellene teregetni, takarítani, pakolni, stb. Ismerős? Na ilyenkor veszem elő ezeket a kajákat, mert a Főnök szereti és max. 5 perc alatt készen is vagyok bármelyikkel. Így se a kaja készítés, se a pofiba bejuttatás nem kíván komoly időbeli befektetést.

1. sajtos kukorica

reklám helye

 

Hát konzerv. Szégyen és konzerv. De tartósítószer és hozzáadott cukor nélkül! Így azért jobb, ugye? A Bonduelle Gold a kedvenc, mert az bír a leírt tulajdonságokkal (se tartósító, se plusz cukker) és nagyon finom. Turmixba teszem, reszelek rá sok sajtot, ledarálom és már mehet is bele a gyerekbe. Tényleg finom és tápláló is (kukorica, lásd roborálás). Lehet joghurttal is készíteni, sajt helyett vagy mindkettővel.

Általában családit veszek belőle, mert pizzára is kerül és én is belecsipegetek néha. Teó pedig a kis doboznak több mint a felét megeszi egy étkezésre, így a nagy kiszerelés abszolút megéri.

 

2. gesztenyepüré

forrás: sxc.hu

forrás: sxc.hu

A gesztenye is a roborálásnál szerepelt, ott leírtam  miért is jó ezt adni a babának. Nálunk népszerű is, így mindig van a fagyasztóban egy vagy két tömb, hogy szükség esetén előkerülhessen belőle egy darab. Mikróban gyorsan ki lehet olvasztani, majd áttörni (nagyanyáink az összezárható krumplinyomóval csinálták, de szitán is oké) és máris kész. Teó így is szereti, de ha válogatósabb az alany, akkor egy kis cukorszirup (víz és cukor) vagy habtejszín hozzáadásával vonzóbbá lehet tenni. Ráadásul a maradékra ha löttyentesz egy kis rumaromát és nyomsz egy adag tejszínhabot, még anya is jól járhat.

 

3. gyümölcsös joghurt

És íme az egészséges szakasz. Egy pohár biojoghurt (vagy nem bio, de élőflórás) egy reszelő vagy villa és máris jobbat csinálsz, mint a Danone. Reszelt almával vagy körtével, pépesített banánnal, turmixolt meggyel vagy ínyencek esetén ezek kombinációjával dúsítható a joghurt. A múltkor egy kis kekszpor is került a reszelt alma mellé a joghurtba, elég komoly sikert aratva. Szóval az ízesítésének tényleg csak a fantázia szab határt és persze a gyerek ízlése. De a kedvenc gyümölcsével biztos szívesen fogadja a joghurtot.

 

4. sajtos félig pirítós

Azért félig, hogy gyors legyen és könnyebben el tudja harapni a babus. A kenyérszeletet jól megszórjuk reszelt sajttal és máris mehet a pirítóba vagy a sütőbe, ami van. Ha ráolvadt a sajt, már kész is. Hamar kihül és lehet majszolni. Én magamnak is szoktam csinálni, ha nem rohanunk, akkor először pirítom az egyik oldalt, aztán ráolvasztom a sajtot a másikra. Mindenhogy jó.

5. tejfölös túró

Na ennél nincs egyszerűbb. 3 kanál túró, 2 kanál tejföl és ha akarod, és szereti a gyerek, akkor fűszer. Lehet bele zöldfűszert (petrezselymet, kaprot) vagy paprikát tenni, de üresen is finom. Mehet kenyérre vagy csak úgy magában tízóraira.

Hogy miért jobb mindez, mint felbontani egy konzervet? Egyfelől olcsóbb, másfelől mégis anya keze munkája, az pedig a legfinomabb, ezt mind tudjuk 🙂

 

A brokkoli új ruhái

Az amerikai gyerekeket ezzel ijesztgetik, azt nem sikerült kinyomoznom miért épp ez a mumus zöldség, nálunk inkább a spenót a fújjj kaja, menzás emlékeim szerint legalábbis. Annyira hőn utált a brokkoli, hogy a neves gyermekműsorban, a Sesame Streetben egyenesen Broccoli Monstert szerepeltetnek. Jó, jó van Cookie Monster is, de mégis…

Azt nem tudtam kinyomozni, se ismerősök, se Google barátom nem tudott segíteni, miért ez az utálat, de van. Hát küzdjünk kicsit ellene, igazságot a brokkolinak!

A krémlevest én se nagyon kedvelem, az íze még csak csak, de ahogy kinéz… Szóval levest nem vagyis nem így csinálunk belőle. De egyébként a szinte mindig megeszem zöldségek egyike, így nagy becsben van nálunk. Egy negyed kilós darabról 3 bőrt is le tudok húzni, pedig nincs is neki. Íme a menetrend, amiből 2 vagy 3 napig falatozhat egy apróság és még a nagyoknak is jut!

Teónak ízlik

Teónak ízlik

1. step

Megfőzzük kicsit sós, ha eretnekek vagyunk vegetás vízben a rózsákat. Majd leszűrjük és eltesszük a levet is!

2. step  Brokkoli fasírt

8 HÓNAPOS KORTÓL

Hozzávalók:

20 dkg brokkoli főzve

2 tojás

zsemlemorzsa

fokhagyma

olaj sütni

Villával vagy darálóval pépesítjük a zöldséget, de ne turmixoljuk, mert akkor túl híg lesz. Összekeverjük az ízlés szerinti menyiségű fokhagymával, bors és só is mehet, ha gondoljátok, és belekeveredik az egy vagy két tojás és a zsemlemorzsa. A lényeg, hogy formázható massza legyen belőle. Elpepecselünk a kis gombócok megalkotásával, majd mindegyiket megforgatjuk zsemlemorzsába. És lehet sütni.  Én kevés olajban szeretem, de a fritőz is egy lehetőség.

A nagyok főtt rizzsel és tartárral, Teó Főnök pedig a la natur ebédelték. Mindenki szerette.

3. step Brokkolis krumplipüré

8 HÓNAPOS KORTÓL

A negyed kilós darabból pár rózsát félretettem, ebből lesz a püré. A brokkoli főzőlevében megfőzök 2 vagy 3 darab krumplit kockára vágva. Ezeket kis margarinnal és a brokkolival megtöröm, esetleg egy kis reszelt sajt is mehet hozzá. Nekem nagyon ízlik, de még sose csináltam felnőtt adagot, így nem teszteltük köretnek, csak babakajának, de annak nagyon bevált.

4. step Leves

Ebből Teó nem eszik, mert egyelőre nem levesezünk, de ami késik, nem múlik. A főzőlevet feldúsítom egy kis tejföllel vagy tejszínnel és vagy a főtt krumplit méretezem úgy hogy maradjon a baba püréjéből vagy egy kis cérnametéltet adok hozzá, mindkét esetben remek leveske lesz belőle.

És sehol semmi brokkoli főzelék vagy párolt zöldség, csak finomságok!

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!