Baba Séf

Gyorsan egy kis káposztát!

Most, hogy Teó már nagyfiú és szinte mindent eszik, amit mi már nem az a feladat, hogy babásítsam az ételeket, hanem az, hogy   mielőbb kaja legyen az asztalon. Elkezdtem ismét rendszeresen dolgozni is, így az idő egyre nagyobb kincs, jönnek tehát a gyors receptek. Most káposzta.

IMG_20140731_094644

KOLBÁSZOS KÁPOSZTA

(8 hónapos kortól kolbász nélkül)

A lucskos káposztából jött az ötlet, csak épp hús nem akadt, de volt egy kis kolbász. Azt megszeretjük, így született ez a recept egyszer rég. Most ismét elővettem, mert gyorsan készen van.

Hozzávalók:

1 kis fej fehér káposzta

1 fej vöröshagyma

2 dl tejföl

fél szál kolbász

só, bors, piros paprika

(ha van paradicsom és paprika az remek tunning)

A káposztát legyalulom vagy összevágom, ha gyalulom gyorsabb a művelet és hamarabb is puhul. Csinálok egy pörkölt alapot, ebbe teszem a paradicsomot és a paprikát, ha éppen van. A piruló hagymához még a piros paprika előtt bedobom a felkarikázott kolbászt, kicsit kisütöm a zsírját. Ha az alap kész, akkor mehet rá a káposzta és kevés víz. Ha puha a már a káposzta, akkor tejfölözök. Lehet habarni is, de ha valóban kevés vízzel csináltuk, akkor nem kell sűríteni és elég lesz a tejföl.

TEó a kolbászt kihagyta, mert túl kemény volt neki (füstölt kolbászt tettem bele most), de a tejfölös káposzta nagyon csúszott.

Zöldségekből pörköltet

Persze hogy nem pörkölt, hanem paprikás, de olyan jól hangzik, hogy karfiol pörkölt. A húsevők megtévesztése a cél 🙂

Már régen készítek pörköltalapra mindenféle finom zöldséges ételt. Íme három ezek közül, amit érdemes kipróbálni, valamelyik biztos ízleni fog a családnak!

KARFIOL PÖRKÖLT

8 hónapos kortól

nem szép, de finom

nem szép, de finom

 

Hozzávalók:

1 fej karfiol

1 fej vöröshagyma

3 dl tejföl

olaj

só, bors, piros paprika

 

A karfiolt rózsáira szedem és enyhén sós vízben megfőzöm. Csinálok egy paprikás pörkölt alapot a kockára vágott hagymából, rádobom a főtt karfiol, teszek hozzá tejfölt bőven és már készen is van. Főtt tésztával szoktam kínálni, laktató és finom ebéd. A baba kaphatja tészta nélkül vagy készítheted durumtésztával és akkor ugyanazt eszi az egész család.

 

ZÖLDBORSÓ PÖRKÖLT

8 hónapos kortól

Hozzávalók:

fél kiló zöldborsó (fagyasztottból is jó)

1 fej vöröshagyma

3 dl tejföl

2 marék reszelt sajt

olaj

só, bors, paprika

A pörkölt alapot elkészítem, ha puha a hagyma és a fűszerek is a lábasban vannak, akkor mehet a zöldborsó és persze némi víz. Ha megpuhult a borsó, akkor tejfölözök, megrottyantom. Tálalni nokedlivel és sajttal, lustaság esetén főtt tésztával szoktam. Ahogy a karfiolnál úgy itt is érvényes, vagy tészta nélkül vagy durummal a babának.

 

PASZULY

10 hónapos kortól

Hozzávalók:

egy kiló zöldbab (fagyasztott is jó, konzerv nem)

1 fej vöröshagyma

2 evőkanál liszt

3 dl tejföl

só, bors, piros paprika

Úgy készül, ahogy a zöldborsó, de a tejföllel behabarom a végén, ehhez ugyanis nem szoktam tésztát adni. Valójában a zöldbab főzelék paprikás változata, de kellett egy harmadik, hogy teljes legyen a poszt, így bekerült a pörköltek közé. Mondjuk az alap ugyanaz.

Ti miből csináltok még pörköltet? (a húson kívül persze)

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!