Baba Séf

Tejbegríz deluxe

Minden jót lehet turbózni, a tejbegríz nálunk már akkor a kedvencek közé tartozott, amikor tej se volt benne. (Íme az a poszt, aminek a végén fellelhető az egy év alatti vagy egyéb okból tejmentes étrenden lévők számára javasolt változat. ) Most hogy már volt fagyi meg kuglóf, bevetettük a régi kedvencet, csak épp feles tejjel készült, na meg egy kis extrával, így lett belőle deluxe kaja.

Te csináld csinosabbra!

Te csináld csinosabbra!

FAHÉJAS ALMÁS TEJBEGRÍZ

1 éves kortól (vagy tej nélkül akár 7 hónapos kortól)

Hozzávalók:

3 dl tej és ugyanannyi víz vagy 6 dl tej vagy 6 dl víz, attól függ hogy álltok a tej bevezetésével

6 kanál gríz

egy kis alma megpucolva, felszeletelve

2 ek cukor

fahéj

egy kanál margarin

Az almát a margarinon a cukor felével és a fahéjjal megpárolom. Pár perc és levet ereszt, fakanállal is vághatóvá válik, na ekkor mehet rá a folyadék (tejes víz vagy ami kell), Majd kanalanként, folyamatos keverés mellett a gríz. A végén még egy kis cukor, esetleg vaníliás cukor és pár rotty után kész is a finomság.

Ha nagyon extrát akarsz, akkor főzd sűrűre és vizes tálkákba töltsd, majd hagyd kihűlni. Akkor ki lehet borítani a tálkból és így kerülhet asztalra, esetleg valamilyen öntettel, máris komoly édességnek tűnik.

Desszertnek se rossz, de lehet belőle főétkezés, kinek hogy tetszik.

 

Majdnem húsleves

Az igazi húslevesben legalább három különböző típusú hús van (marha, szárnyas, sertés pl.) és minimum 3 órát gyöngyözött a tűzhelyen. Ezek nem mindig jönnek össze nálunk, mert hentes már a környéken sincs, és bár reggel 6 az ébredés időpontja, ritkán jutok el 9 előtt az ebédkészítésig. Mert ugye Főnök úr egyéb elfoglaltsággal jár. Ennek ellenére kéthetente csinálok húslevesszerűséget. Csalok minden fronton, de sok finom új zöldséggel így is nagyszerű és kicsinek, nagynak ebéd.

 

sok zöldséggel az igazi

sok zöldséggel az igazi

MAJDNEM HÚSLEVES

zöldségek 7 hónapos kortól máj 8 hónapos kortól

Hozzávalók:

Mikor Tanyasi csirkét veszek, hogy són megsüssem  a belsejében lévő májat, zúzát, szivet és nyakat szépen elteszem, hogy leves legyen belőle. Így a heti egyszeri máj is le van tudva. Bevallom nem szoktam májat főzni, nem szeretem, így szerintem nem is lenne túl finom, amit csinálok belőle, és különben is ki kóstolná meg?). Szóval ez a hús rész a levesben.

Sok zöldség (répa, fehérrépa, zeller, karalábé, vöröshagyma)

1 vagy 2 szem krumpli

Zöldségleveshez készítem elő a zöldségeket, vagyis hámozom és karikázom, darabolom mindet. Hideg vízben sóval és pár szem egész borssal felteszem főni. Mellé rakom a zeller és a petrezselyem zöldjét is. Majd mehet bele az a pár apró husika. Ha felforrt ezt is lassú tűzre teszem, de az igazi húslevessel ellentétben ennek elég 40 perc és minden puha és finom.

némi pára

némi pára

Mehet hozzá tészta a nagyoknak. Teó főnök először a májjal turmixolt krumplikat kapja. Majd másnap a zöldségeket (ezt már nem turmixolom, megeszi a puha karikákat ügyesen).

Persze nincs ez olyan aranyló és tökéletes, mint a húsleves klasszik, de akinek nincs egy egész vasárnap délelőttje az igazi elkészítésére, annak nem rossz alternatíva. (Tovább gyorsítja a melót, ha V gyaluval karikázunk.) Ennél gyorsabban csak zacskóból vagy kockából lehet levest készíteni, de azt mégsem tenném a gyerek elé.

Jó étvágyat!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!