Baba Séf

Sótlan vagy sózzam?

Nemrégiben egy Albionban gyerek pesztrálásból élő barátnőm járt nálunk és mikor látta, hogy ugyanazt a főzeléket vagy húst már nem emlékszem, eszi a gyerek, mint mi akkor elmesélte, hogy melyek a szigetországban vallott elterjedt nézetek ebben az ügyben. Megosztom veletek is.

A fő ellenségek mostanság a cukor és a só.

forrás: sxc.hu

forrás: sxc.hu

A cukorról (és a jázminpakócáról) már írtam. Azóta kiműveltem magam xilitből is. Egészen pontosan kóstoltam ezzel készült sütit, finom és megnéztem mennyibe kerül, megfizethetetlen. Legalábbis nekem az akciósan 1.800 forint per kiló nem az az ár, amit ki tudok (és nem is akarok) fizetni. Szóval nálunk marad a cukor, igaz minden sütibe kevesebbet teszek, mint a recept írja, így is finomak. Szóval nálunk sugar a baby is 🙂

A sóról még nem volt szó. Pedig érdemes megrágni a témát! Só nélkül enni nem nagy élmény. Én elég kevés sóval főzök, apa nagy bánatára, aki önti a sót mindenre, de fűszeresen, ízesen, így általában mindenkinek ízlik, amit kap. A teljesen sómentes kaját megpróbáltam, mikot Teó hozzátáplálását kezdtük, de legalább annyira nem ette, amennyire rossz volt az így készült kaja. Szóval nálunk a kevés sóval, de nem só nélkül készült kaják mennek.

A tudományos álláspont(OÉTI adatok) szerint napi egy teás kanál só kell a szervezetünknek (felnőttre vonatkozik a mennyiség), hogy egészségesen tudjon működni, megkapja a szükséges nátriumot. Ehhez képest a felnőttek idehaza ennek a dupláját, a gyerekek pedig majd kétszeresét eszik meg. A következmény a magas vérnyomás, amiről sokat tudnék mesélni, de most nem fogok. Alattomos és veszélyes betegség.

 

Az angolok tehát, az egészség jegyében, só nélkül készítik a gyerekek ételét, meséli barátném. Szegény gyerekek, mondom erre én, de kiderül, nem hülyék az albioni csemeték sem, nem eszik meg az ízetlen dolgokat, hanem öntenek rá ketchupot. Elképedtem ezen, mert abban aztán akad só, na meg tartósító és cukor, rossz esetben mesterséges színezék is, szóval whatafuck???? no só, de jöhet a ketchup. Értetlenül állok a dolog előtt.

A túlzott sófogyasztás ugyanis általában nem abból fakad, hogy túl sós a húsleves. Sokkal nagyobb szerepe van ebben a chipsnek, a füstölt áruknak és a késztermékeknek, mint például az üveges szószok. Ezt elég egyszerű belátni, ha átgondolja az ember, ugyanakkor látni nem lehet, hiszen nem mi rakjuk bele a sót a kajába.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!