A cukkini, akár egy valóságsóceleb, pár napig sztár volt, mára szóba se jöhet. Vagyis szóba jöhet, de ha pofiba kerül, akkor hamar ki is köpi a Főnök úr. Legyen az cukkinikrém vagy cukkini fasírt. Azért próbálkozom rendszeresen, legközelebb panírozok, hátha az az álca beválik 🙂
De térjünk rá a tökre. Az előző posztban készült egy fincsi töklotyó, ennek maradéka, a kikapart belső, sok háztartásban a kukában végzi. Nálunk tócsniszerű finomság lesz belőle. Tökropogós, tökfasírt vagy töklángos, nevezheti mindenki, ahogy akarja. Íme a recept.
TÖKROPOGÓS
10 hónapos vagy 1 éves kortól a tojás miatt
hozzávalók: 1 vagy 2 tök kikapart belseje (zsenge tökből jó, ahol a mag még lágy), 4 kanál (vagy több) liszt, 3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint lehet kevesebb is), 1 tojás (elég a sárgája, ha még csak azt vezettétek be), só
mártogatónak: joghurt vagy tejföl
A hozzávalókat ügyesen ledaráljuk, turmixszal óvatosan, mert ha túl lágy lesz sok liszt kell vagy nehezen sül. Nekem van tekerős darálóm, az a legtutibb eszköz erre a célra (is). Szóval mindent bele, homogén massza. Egy teflon leheletnyi olajjal kikenünk, felforrósítunk és belekanalazzuk a pépet. Majd kicsit lapogatjuk, hogy tócsni forma legyen. Ha szép piros, megfordítjuk.
A trükk
Teó főnök így se értékelte a tököt, de átvertem. Nagy joghurt evő az ifiúr, így apróra téptem a lepényt és joghurtba kevertem. Na így simán becsúszott a pofiba egy tenyérnyi tökropogós. Igaz a végére rájött, hogy le lehet róla szopogatni a joghurtot és aztán kiköpni, de addigra már bevacsizott.
Lehet tejföllel is kínálni, finom és nagyon olcsó étel.
Kommentek