Az olasz kaja jól megy. Lásd Baba barát bolognai. És ha valami ízlik, akkor azt elkezdjük variálni, hogy a lehető legtöbb formában felvehessük az étrendbe. Így lett a húsos szósz nyomán gyakori vendég a konyhánkban a házi pizza, majd a pizzatekercs is. Az alábbi szósz 3 féleképpen felhasználható és egész jól eláll (akár egy hetet is kibír) a hűtőben. Érdemes nekiállni, főleg, hogy nem is macerás.
A szósz
8 HÓNAPOS KORTÓL
Hozzávalók:
4 dl passzírozott paradicsom (a házi a legjobb) vagy 1 konzerv paradicsom
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
oregano, bazsalikom
só, bors
cukor
Le sem kell írnom hogy előbb az apróra vágott hagymát dinsztelem, kevés sóval és leheletnyi borssal (ez kihagyható). Ha puha ráöntjük a paradicsomot, beletesszük az összenyomott vagy lereszelt fokhagymát és a fűszereket. A cukor mennyisége attól függ mennyire volt savanykás a paradicsom. Kóstolni ér! A passzírozott parival elég megrotyogtatni, a konzerv paradicsomnak kell kicsit főni.
1. pizza
40 dkg liszt, fél csomag élesztő, kis cukor, só és annyi víz, hogy rugalmas tészta legyen. Ezeket kell összegyúrni és kelesztés nélkül tepsibe nyújtani. Ez a legegyszerűbb vékony pizzatészta receptje. A fenti szósszal megkenve remek alap. Mehet rá bármi, amkit esztek, szerettek (kukorica, sonka, bacon, bármi, ami eszedbe jut és jól csúszik) de ha csak sajtozod, akkor is finom.
Nálunk sok sajttal menő. A nagyobbacskák már maguk pakolhatják a feltéteket, ami még vonzóbbá teszi a házilag gyártott pizzát. Ha minden a helyére került, akkor mehet 180 fokra előmelegített sütőbe. Ha a sajt megpirult és aranyszínű a pizza széle, akkor kész.
2. pizzatekercs
Mivel a pizza csak frissen finom, legalábbis ha kimered már nem jó, mikrózva meg olyan nyúlós izé lesz (tudom, tudom finnyás vagyok…), szóval ezért kellett vmi olyan felhasználási mód, amivel ez a fincsi szósz és az egyszerű tészta másnapra átmenthető. Remek reggeli lehet a pizzatekercs, ami házilag sem bonyolult.
A kinyújtott (1, max 2 mm vastag) tésztát megkenjük a szósszal. Diszkréten megsajtozzuk, majd feltekerjük, mint a bejglit. Az így kialakulú rúdból 1 centis karikákat vágunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe kerülnek és mehetnek az előmelegített sütőbe.
3. pasta
És ha nincs kedved gyúrni, akkor főzöl egy kis durum tésztát és nyakon öntöd szósszal. Sajt rá és kaja!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: