Baba Séf

Gyorsan egy kis káposztát!

Most, hogy Teó már nagyfiú és szinte mindent eszik, amit mi már nem az a feladat, hogy babásítsam az ételeket, hanem az, hogy   mielőbb kaja legyen az asztalon. Elkezdtem ismét rendszeresen dolgozni is, így az idő egyre nagyobb kincs, jönnek tehát a gyors receptek. Most káposzta.

IMG_20140731_094644

KOLBÁSZOS KÁPOSZTA

(8 hónapos kortól kolbász nélkül)

A lucskos káposztából jött az ötlet, csak épp hús nem akadt, de volt egy kis kolbász. Azt megszeretjük, így született ez a recept egyszer rég. Most ismét elővettem, mert gyorsan készen van.

Hozzávalók:

1 kis fej fehér káposzta

1 fej vöröshagyma

2 dl tejföl

fél szál kolbász

só, bors, piros paprika

(ha van paradicsom és paprika az remek tunning)

A káposztát legyalulom vagy összevágom, ha gyalulom gyorsabb a művelet és hamarabb is puhul. Csinálok egy pörkölt alapot, ebbe teszem a paradicsomot és a paprikát, ha éppen van. A piruló hagymához még a piros paprika előtt bedobom a felkarikázott kolbászt, kicsit kisütöm a zsírját. Ha az alap kész, akkor mehet rá a káposzta és kevés víz. Ha puha a már a káposzta, akkor tejfölözök. Lehet habarni is, de ha valóban kevés vízzel csináltuk, akkor nem kell sűríteni és elég lesz a tejföl.

TEó a kolbászt kihagyta, mert túl kemény volt neki (füstölt kolbászt tettem bele most), de a tejfölös káposzta nagyon csúszott.

Rétesek, mert szétesek

Az AKCIÓ felirat engem is vonz, mint minden bevásárlót. Ismerem a pszichológiai hátteret meg a manipulatív kereskedői taktikát, de akkor is hat rám. Így került a hűtőbe egy csomag réteslap. Mert szép dolog rétest húzni, de én tuti nem fogok, az akciós cucc meg ócsó és gyors megoldást kínált. De milyen rétes legyen?

Mivel ebédet is akartam belőle nem csak nasit, így a 6 lapból két rétes lett.

rongyos és káposztás

rongyos és káposztás

Főétel

KÁPOSZTÁS RÉTES

(10 hónapos kortól mehet)

Hozzávalók:

egy fél fej káposzta

egy fej hagyma

2 tk cukor

némi olaj

só, bors

A káposztát, ahogyan a káposztás cvikedlihez, lereszeltem, lesóztam. Az olajon a cukrot karamellizáltam, majd mehetett bele a finomra (vagyis apróra, de ez olyan jó kifejezés) vágott hagyma. A hagymát sóztam, borsoztam és amikor megpuhult rádobtam a káposztát. Megpároltam és máris kész a töltelék.

A lapokat egyesével leolajoztam. Szakadtak mint a fene, szidtam az akciós nénikéjét, de csak magamban, hogy Teó főnök ne tanuljon el csúnya szavakat (ráér az oviban erre). Szóval lap, anyázás, olaj, lap, anyázás, olaj, lap és erre a káposzta, egy vaskos sáv a dinsztelt, hagymás cuccból. Szépen feltekertem (elvileg terítővel, de nekem ment kézzel) és a tetejét is megkentem némi olajjal. Mehetett a sütőbe. 180 fokon sütötttem még meg nem barnult a tészta.

Banán és mogyorókrém

Banán és mogyorókrém

A nasi

NUTELLÁS BANÁNOS RÉTES

(1 éves kor után, ha a mogyoró nem gond, mogyoró bevezetésre nem ajánlom, ahhoz túl tömény, de ha már kóstolt ilyesmit a pici, akkor bátran, ízleni fog 🙂 )

Horror? Az. De apa nagy Nutella evő és mikor én naív megkérdeztem milyen rétes legyen (gondoltam túrós vagy meggyes vagy vmi ilyesmi), akkor rávágta, hogy Nutellás. Hát az lett.

Hozzávalók:

2 db banán

6 ek Nutella

némi olaj

Egy csomagban ugye 6 réteslap van. Háromból lett a káposztás, a másik három az előbb ismertetett olajoz, anyáz módszerrel előkészítve várta a Nutellát. Megkentem jó vastagon, aztán a Nutella csík közepére tettem a banánokat. Azért kell kettő, mert egy nem éri végig a tésztát. Felteker, megsüt. Atom finom.

Anyás kaják

Kenyeret állapotosan kezdtem el sütni. Addig eszembe sem jutott. Igaz enni se nagyon ettem, de már az élesztő elriasztott a próbálkozástól. Mikor ezt tárgyaltuk Facebookon más is említette, hogy a kelt tészta és az anyává válás nála is összefügg. Azóta figyelem, hogy mennyire változtak, változnak meg főzési szokásaim mióta Teó a főnök.

Egy tepsi sosem elég

Egy tepsi sosem elég

Süti süti pogácsa

És nemcsak pogácsa, hanem kakaós csiga és sajtos rúd meg meggyes piskóta. Hogy mindig legyen itthon valami, édes vagy sós, amit a gyerek kezébe lehet adni. És ha veszem a boltban, akkor lelkiismeretfurdalok kicsit, mert biztos tele van adalékkal és persze drágább is, mint ha én készíteném el.

Ez tehát egyértelmű változás, hogy sokkal többet megy a sütő, több pékáru és sütemény készül itthon, mint eddig bármikor.

meggyszósz

meggyszósz

Sok gyümölcs és gyümölcsös

Ez egy nagyon pozitív változás. Mindig van itthon friss gyümölcs, mert az kell a babának. És ami marad az a miénk, így tényleg eszünk minden nap kétszer gyümit. A sütik egy része is a fáradt gyümölcsökből lesz. Mert kidobni bűn lenne a meggyet, legyen inkább piskóta belőle. De ilyen kényszerből születi gyakran turmix (ami szintén remek uszonna lehet, nálunk a meggy banán kombó a menő) vagy smoothie is.

ez Teó adagja

ez Teó adagja

Több a klasszikus kaja

Na erre már nehezebb magyarázatot találni. Eddig sose csináltam töltött paprikát például. Most egyik kedvencünk lett. De gyakoribb a konyhámban a paprikás csirke vagy a fokhagymás oldalas is, mint Teó születése előtt. Nagyobb a hajlandóság bennem, hogy a nagyi receptjeit vegyem elő és használjam, mint eddig. Nem veszett el a kísérletező kedv sem, de ez az oldal erősödött. Vajon azért, mert a nagyi főztje az én etalonom és azt szeretném, hogy ez (vagy valami ilyesmi) legyen a Teó ízlésének alapja is? Vagy csak öregszem és jobban vonzanak a klasszikusok minden fronton?

Nálatok, azontúl hogy próbáltok egészségesebben főzni, enni, hozott változást az anyaság a főzési szokásaitokban?

A legegyszerűbb puha pogácsa

Icukának ajánlom ezt a posztot, mert már napok óta ígérgetem neki a receptet 🙂

Voltunk a Főnökkel a Bosnyák piacon, nagy élmény volt, vásároltuk sok finomságot. A tejesnél megláttam, hogy 400 forintért adnak fél kiló fetát, vettem hát. Ettük kenyérre kenve, de fél kiló sok így kerestem hozzá receptet. Egy se tetszett, amit találtam, így kidolgoztam a felleltek alapján a saját verziómat.

Minden halom kicsi belőle

Minden halom kicsi belőle

FETÁS POGÁCSA

(tojás nélkül már 8 hónapos kortól ehetik a babák is)

Hozzávalók:

20 dkg feta

20 dkg margarin vagy vaj

15 ek liszt

3 ek tejföl

5 dkg reszelt sajt

1 tojás

egy csipet piros paprika

A vajat vagy margarint, a fetát, a tejfölt és a lisztet a sóval összegyúrom. Én olyan fetát vettem, ami kenhető volt, ha keményebbet kapsz, akkor érdemes előtte nagylyukú reszelőn átküldeni, hogy könnyebben el lehessen oszlatni a tésztában. Lágy, rugalmas, de nem ragadós tészta lesz belőle. Ha mégsem tegyél még lisztet bele. A hűtőben pihentetem egy órát vagy többet, ahogy alakul a nap. Közben lereszelem a sajtot és felverem a tojást a piros paprikával.

A tésztát kilisztezett deszkán kinyújtom, kb. fél centisre és kiszaggatom a pogikat. Sütőpapírral bélelt sütőbe ültetem őket, megkenem a tetejét mindnek a paprikás tojással (ez ha kicsi a babus és nem akarsz még ennyi tojást sem adni neki kimaradhat), majd megszóróm sajttal. Jó bőven, mert úgy az igazi, legalábbis szerintem. A sütőt 180 fokra előmelegítem, hőlégkeveréssel addig sütöm még szép piros nem lesz.

Egy tepsi sosem elég

Egy tepsi sosem elég

 

Ez a mennyiség nálunk egy nap alatt elfogyott. Frissen zseniálisan finom, apa az első tepsit eltüntette, Teó miközben majszolt egyet, mindkét kezében tartott egy pogit (később ezek is a pofijában landoltak). A legkisebb pogácsa szaggatóval dolgoztam, hogy babaméretűek legyenek a korongok.

Tökéletes tejszínes krumpli

A krumpli mindenhogy jó. Főzve, sütve, főzeléknek, íme a receptek: http://babasef.cafeblog.hu/2014/06/16/amitol-a-fejed-no/

De ez maga a tökély. Köretnek vagy csak úgy. Bár be kell kapcsolni a sütőt hozzá, ez most a kánikulában nem a legvonzóbb talán, cserébe nem kell tűzhely mellé állni egyáltalán. Hát valamit, valamiért, ahogy ez lenni szokott.

tejszineskrumpli2

TEJSZÍNES KRUMPLI

(8 hónapos kortól, ha már mehet a tejszín és a sajt)

Hozzávalók:

8 db krumpli

3 dl tejszín

5 dkg reszelt sajt

só, szerecsendió

A krumplit meghámozom és legyalulom. Belerakom egy tepsibe. A tejszínt sózom és teszek bele szerencsendiót, ezzel leöntöm a krumplit. Befóliázom és mehet a sütőbe. Ha puha a krumpli, akkor leveszem a fóliát, rászórom a sajtot, megpirítom a tetején és máris kész.

Húsimádók tehetnek a tetejére bacont, de nálunk így natúr is nagyon jól fogyott. Ünnepi kajáknál remek köret lehet, mert nem kell vele sokat foglalkozni és csirkéhez tökéletes köret.

 

A sárgarépa győzelem

Régi harc ez, a hozzátáplálás második hetétől tartó küzdelem és eddig egyik csatát a másik után veszítettem el. A húsleves adott némi reményt, de igazi áttörésre csak most került sor. Teó megette a répát!

Facebookon láttam egy vicces képet, amin egy gonosz pofit vágó csecsemő portréja alá írták: “Ha öreg leszel, majd én is sárgarépapürével etetlek!”. Valljuk be van ebben valami. A reszelt alma még úgy ahogy, de sárgarépapüré??? Te megennéd? Na ezért kezdtem kísérletekbe miután a Főnök úr az első idők rendszeres próbálkozásinak alkalmával mindig kiköpte vagy szag után meg se kósolta a répát.

A levesben főtt zöldségeket szerette darálva és most is darabokban, itt be lehet csempészni a répát. Így nem adtam fel a reményt, hogy lesz még répa a bendőben, csak meg kell találnom a megfelelő receptet. Curryset egyelőre nem mertem., de fokhagyma nagy kedvenc nálunk, így azzal ötvöztem a répát és sikerült. Jó, kellett hozzá némi fasírt is, de répa volt a köret és fogyott is belőle. Szóval ha háborút nem is, de csatát nyertem. Végre!

Kell egy kis fasírt a répához

Kell egy kis fasírt a répához

FOKHAGYMÁS PÁROLT RÉPA

(8 hónapos kortól)

Hozzávalók:

1 répa

1 gerezd fokhagyma

kevés olaj

kis só

Zsülienre vágtam, persze V gyaluval, a répát és rádobtam az olajra. Sóztam és ahogy párolódni kezdett, rányomtam a fokhagymát is. Kellett rá némi víz, de mire puha lesz, addigra finom is.

Mi is ettünk belőle, mert lelkes nem lett a gyerek, csak hajlandó és ízlett. Köretként vagy savanyúság helyett is jó, nem csak bébi kajának.

Tele van a tök, mert megtöltöttem

A tökről már többször volt szó ezen a helyen, hiszen nem nagyon akaródzott Főnök úrnak megenni, én meg cseleztem vele és próbálkoztam. Na most sem lett nagy sikerem, de kompromisszumos megoldás született a töltött tökkel. A töltelékkel jól lakott Teó, a tököt meghagyta az ebnek. Ezt félsikernek nevezni némi optimizmus, de jobb mint belátni ismét kudarcot vallottam és tököt csak rántva.

Töltött tököcske

Töltött tököcske

TÖLTÖTT TÖK

(8 hónapos kortól)

Hozzávalók:

1 közepes főzőtök

15 dkg darált hús

10 dkg rizs

1 fej hagyma

3 dl tejföl

5 dkg sajt

olaj

só, bors, piros paprika

Olyan egyszerű és mutatós, érdemes belevágni. Először is ketté a megpucolt tököt. Kikaparni a magos belsejét és főzni kicsit sós, ecetes vízben (vagy nem, ha sietek ez kimarad, ilyenkor nem lesz vajpuha a tök, de nem is rossz). A hagymát felaprítani és pörkölt alapot csinálni, ebbe a husit és puhára főzni kis vízzel. Közben megfőzni a rizst. Ha minden megfőtt, akkor a húst és a rizst összekeverni, a tök felekbe tölteni, megtjfölözni, megsajtozni és beküldeni a sütőbe. A sajt megpirul, a kaja elkészül.

Ahogy említettem a töltelék nagyon ízlett a Főnöknek, kevés tököt lehetett bele csempészni, de nem túl sokat, mert akkor lebuktunk.

Zöldborsós tokány, a szezon végére

Hagytam magam megdumálni a piacon és vettem másfél kiló zöldborsót. Szívesen rágcsálom nyersen és Teó Főnök is kedveli ebben a formában is, gondoltam elfogy. Háááát. Lett belőle egy húsleveses fazéknyi (ez a legnagyobb edényem) zöldborsóleves és eszegettünk is szépen a pucolásban is aktívan résztvevő segéderővel, de mégis maradt egy jó adag. Kezdeni kellett vele valamit, tokány lett belőle.

egy nagy lábas tokány

egy nagy lábas tokány

a segéderő

a segéderő

ZÖLDBORSÓS TOKÁNY

Hozzávalók:

30 dkg sertés hús (nálam karaj)

kb. ugyanennyi zöldborsó

egy fej vöroshagyma

1 ek mustár

1 dl tejszín

3 ek liszt

olaj

só, bors

petrezselyem

A húst csíkokra vágom, a hagymát kicsi kockákra. A hagyma kevés olajon párolódik, miközben a húscsíkokat a sózott, borsozott lisztben megforgatom. Mehet a hagymára, mellé a zöldborsó, felöntöm vízzel és rotyogtatom. Ha a hús puha, akkor a felaprított petrezselyem, a tejszín és a mustár is a lábasba kerül. Ezzel összeforralom és máris kész.

Nálunk rizs került hozzá, de el tudom képzelni krumplival is. Nem volt rossz tejszín és mustár nélkül sem, de nekem hiányzott belőle vmi karakteresebb dolog és a mustár jó öltetnek tűnt. A baba adagját ki lehet venni belőle a tejszín, mustár kombó előtt.

Ti is kreáltok recepteket, ha valami maradt a hűtőben?

 

 

Egy klasszikus: töltött paprika

Ez is egy olyan étel, amit soha nem főztem mielőtt Teó megszületett. Aztán ahogy nőtt a Főnök és kiderült, hogy szereti a paradicsomos, húsos dolgokat, akkor merült fel az ötlet, hogy ne mindig bababarát bolognai legyen (recept ITT). Kell a változatosság ugye. Na ekkor felhívtam a dédit, hogy is kell csinálni. Mert ugye klasszikus receptet, rutinos kézből kell szerezni. Hát mi így csináljuk.

TÖLTÖTT PAPRIKA

(8hónapos kortól)

 

ez Teó adagja

ez Teó adagja

Hozzávalók:

30 dkg darált hús (nálunk sertés, de lehet pulyka is, ha azt jobban szeretitek)

10 dkg rizs

8 db tv paprika (a tv jelentése számomra sokáig titok volt, miért írja a zöldséges, hogy tv a paprika? na mert tölteni való)

1 fej vöröshagyma

1 robbantott paradicsom konzerv vagy 4 dl passzírozott paradicsom

olaj

2 ek liszt

só, bors

 

A hagymát apróra vágom, megdinsztelem, majd mehet a husira, a fűszerekkel és a rizzsel együtt. Ide jó a gyors rizs is. Szóval a rizst is a húsos masszához keverem és az egészet belemasszírozom a megmosott, kicsumázott paprikákba. Mehetnek a lábasba, az a tűzre, és zutty rá a paradicsom meg egy kis víz és persze só meg cukor. Ha megfőttek (könnyű átszúrni), akkor egy vékony rántás (olajra liszt kever kavar) kerül a paradicsomszószba és már kész is.

Teó Főnök simán megeszik 1 gombócot, a paprikát nem szereti, azt meghagyja nekem róla. Szoktam paprika nélkül gombócnak is csinálni, olyankor egy tojás kerül a masszába, hogy ne hulljon szét a lábasban, az egy éven felülieknek ajánlott! 🙂

Sajtos makaróni az amerikai módi

Hát először is nálam spagetti, mert az volt itthon, makaróni meg nem és most a név nem kötelez. Másodszor nem a tipikus amerikás alapra helyeztem a szószt (besameles sajtszósz), hanem a tejszín tojás kombót választottam, amit Nigella is ajánl, a fűszerezés kombinált (angolosan szerecsendió, de amerikai mód hagyma). Szóval mixeltem egyet kedvem szerint megint.

sajtosteszta1

SAJTOS MAKARÓNI

(1 éves kortól)

Hozzávalók:

fél csomag (250gr) tészta

250 ml tejszín

20 dkg sajt (többfélével az igazi)

1 tojás

fél fej vöröshagyma

2 ek olaj

1 ek vaj

só, bors, szerecsendió

 

 

sajtosteszta2

Miközben a tészta fő, előmelegítem a sütőt és elkészítem a szószt. A tejszínbe belekeverem a reszelt sajtokat (intermezzo: én maradék sajtokból csináltam, ilyenkor hóvégén az ihletet gyakran a hűtő tartalma adja, így volt ez most is, egy darab trappista, némi parmezánszerű maradék és egy kis lapka sajt is került bele darabolva), a tojást és a fűszereket. Közben a hagymát apróra vágom és megpárolom, ez is belemegy a tejszínbe. Ha a tészta megfőtt, akkor egy kivajazott tepsibe rakom és leöntöm a keverékkel. Mehet a sütőbe, piruljon szépen.

Igazán fincsi, nálam paradicsommal egészült ki, mert kellett vmi friss mellé. Érdemes tesztelni. Ha nem elég fűszeres így, akkor a szerecsendió helyett mehet az amerikásabb verzió, worchester szósz és mustár. Ez is olyan kaja, amit mindenki másképp csinál. Nálunk komoly sikert aratott apa és baba is tempósan tömte.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!