Baba Séf

A legegyszerűbb puha pogácsa

Icukának ajánlom ezt a posztot, mert már napok óta ígérgetem neki a receptet 🙂

Voltunk a Főnökkel a Bosnyák piacon, nagy élmény volt, vásároltuk sok finomságot. A tejesnél megláttam, hogy 400 forintért adnak fél kiló fetát, vettem hát. Ettük kenyérre kenve, de fél kiló sok így kerestem hozzá receptet. Egy se tetszett, amit találtam, így kidolgoztam a felleltek alapján a saját verziómat.

Minden halom kicsi belőle

Minden halom kicsi belőle

FETÁS POGÁCSA

(tojás nélkül már 8 hónapos kortól ehetik a babák is)

Hozzávalók:

20 dkg feta

20 dkg margarin vagy vaj

15 ek liszt

3 ek tejföl

5 dkg reszelt sajt

1 tojás

egy csipet piros paprika

A vajat vagy margarint, a fetát, a tejfölt és a lisztet a sóval összegyúrom. Én olyan fetát vettem, ami kenhető volt, ha keményebbet kapsz, akkor érdemes előtte nagylyukú reszelőn átküldeni, hogy könnyebben el lehessen oszlatni a tésztában. Lágy, rugalmas, de nem ragadós tészta lesz belőle. Ha mégsem tegyél még lisztet bele. A hűtőben pihentetem egy órát vagy többet, ahogy alakul a nap. Közben lereszelem a sajtot és felverem a tojást a piros paprikával.

A tésztát kilisztezett deszkán kinyújtom, kb. fél centisre és kiszaggatom a pogikat. Sütőpapírral bélelt sütőbe ültetem őket, megkenem a tetejét mindnek a paprikás tojással (ez ha kicsi a babus és nem akarsz még ennyi tojást sem adni neki kimaradhat), majd megszóróm sajttal. Jó bőven, mert úgy az igazi, legalábbis szerintem. A sütőt 180 fokra előmelegítem, hőlégkeveréssel addig sütöm még szép piros nem lesz.

Egy tepsi sosem elég

Egy tepsi sosem elég

 

Ez a mennyiség nálunk egy nap alatt elfogyott. Frissen zseniálisan finom, apa az első tepsit eltüntette, Teó miközben majszolt egyet, mindkét kezében tartott egy pogit (később ezek is a pofijában landoltak). A legkisebb pogácsa szaggatóval dolgoztam, hogy babaméretűek legyenek a korongok.

Tökéletes tejszínes krumpli

A krumpli mindenhogy jó. Főzve, sütve, főzeléknek, íme a receptek: http://babasef.cafeblog.hu/2014/06/16/amitol-a-fejed-no/

De ez maga a tökély. Köretnek vagy csak úgy. Bár be kell kapcsolni a sütőt hozzá, ez most a kánikulában nem a legvonzóbb talán, cserébe nem kell tűzhely mellé állni egyáltalán. Hát valamit, valamiért, ahogy ez lenni szokott.

tejszineskrumpli2

TEJSZÍNES KRUMPLI

(8 hónapos kortól, ha már mehet a tejszín és a sajt)

Hozzávalók:

8 db krumpli

3 dl tejszín

5 dkg reszelt sajt

só, szerecsendió

A krumplit meghámozom és legyalulom. Belerakom egy tepsibe. A tejszínt sózom és teszek bele szerencsendiót, ezzel leöntöm a krumplit. Befóliázom és mehet a sütőbe. Ha puha a krumpli, akkor leveszem a fóliát, rászórom a sajtot, megpirítom a tetején és máris kész.

Húsimádók tehetnek a tetejére bacont, de nálunk így natúr is nagyon jól fogyott. Ünnepi kajáknál remek köret lehet, mert nem kell vele sokat foglalkozni és csirkéhez tökéletes köret.

 

A sárgarépa győzelem

Régi harc ez, a hozzátáplálás második hetétől tartó küzdelem és eddig egyik csatát a másik után veszítettem el. A húsleves adott némi reményt, de igazi áttörésre csak most került sor. Teó megette a répát!

Facebookon láttam egy vicces képet, amin egy gonosz pofit vágó csecsemő portréja alá írták: “Ha öreg leszel, majd én is sárgarépapürével etetlek!”. Valljuk be van ebben valami. A reszelt alma még úgy ahogy, de sárgarépapüré??? Te megennéd? Na ezért kezdtem kísérletekbe miután a Főnök úr az első idők rendszeres próbálkozásinak alkalmával mindig kiköpte vagy szag után meg se kósolta a répát.

A levesben főtt zöldségeket szerette darálva és most is darabokban, itt be lehet csempészni a répát. Így nem adtam fel a reményt, hogy lesz még répa a bendőben, csak meg kell találnom a megfelelő receptet. Curryset egyelőre nem mertem., de fokhagyma nagy kedvenc nálunk, így azzal ötvöztem a répát és sikerült. Jó, kellett hozzá némi fasírt is, de répa volt a köret és fogyott is belőle. Szóval ha háborút nem is, de csatát nyertem. Végre!

Kell egy kis fasírt a répához

Kell egy kis fasírt a répához

FOKHAGYMÁS PÁROLT RÉPA

(8 hónapos kortól)

Hozzávalók:

1 répa

1 gerezd fokhagyma

kevés olaj

kis só

Zsülienre vágtam, persze V gyaluval, a répát és rádobtam az olajra. Sóztam és ahogy párolódni kezdett, rányomtam a fokhagymát is. Kellett rá némi víz, de mire puha lesz, addigra finom is.

Mi is ettünk belőle, mert lelkes nem lett a gyerek, csak hajlandó és ízlett. Köretként vagy savanyúság helyett is jó, nem csak bébi kajának.

Tele van a tök, mert megtöltöttem

A tökről már többször volt szó ezen a helyen, hiszen nem nagyon akaródzott Főnök úrnak megenni, én meg cseleztem vele és próbálkoztam. Na most sem lett nagy sikerem, de kompromisszumos megoldás született a töltött tökkel. A töltelékkel jól lakott Teó, a tököt meghagyta az ebnek. Ezt félsikernek nevezni némi optimizmus, de jobb mint belátni ismét kudarcot vallottam és tököt csak rántva.

Töltött tököcske

Töltött tököcske

TÖLTÖTT TÖK

(8 hónapos kortól)

Hozzávalók:

1 közepes főzőtök

15 dkg darált hús

10 dkg rizs

1 fej hagyma

3 dl tejföl

5 dkg sajt

olaj

só, bors, piros paprika

Olyan egyszerű és mutatós, érdemes belevágni. Először is ketté a megpucolt tököt. Kikaparni a magos belsejét és főzni kicsit sós, ecetes vízben (vagy nem, ha sietek ez kimarad, ilyenkor nem lesz vajpuha a tök, de nem is rossz). A hagymát felaprítani és pörkölt alapot csinálni, ebbe a husit és puhára főzni kis vízzel. Közben megfőzni a rizst. Ha minden megfőtt, akkor a húst és a rizst összekeverni, a tök felekbe tölteni, megtjfölözni, megsajtozni és beküldeni a sütőbe. A sajt megpirul, a kaja elkészül.

Ahogy említettem a töltelék nagyon ízlett a Főnöknek, kevés tököt lehetett bele csempészni, de nem túl sokat, mert akkor lebuktunk.

Egy klasszikus: töltött paprika

Ez is egy olyan étel, amit soha nem főztem mielőtt Teó megszületett. Aztán ahogy nőtt a Főnök és kiderült, hogy szereti a paradicsomos, húsos dolgokat, akkor merült fel az ötlet, hogy ne mindig bababarát bolognai legyen (recept ITT). Kell a változatosság ugye. Na ekkor felhívtam a dédit, hogy is kell csinálni. Mert ugye klasszikus receptet, rutinos kézből kell szerezni. Hát mi így csináljuk.

TÖLTÖTT PAPRIKA

(8hónapos kortól)

 

ez Teó adagja

ez Teó adagja

Hozzávalók:

30 dkg darált hús (nálunk sertés, de lehet pulyka is, ha azt jobban szeretitek)

10 dkg rizs

8 db tv paprika (a tv jelentése számomra sokáig titok volt, miért írja a zöldséges, hogy tv a paprika? na mert tölteni való)

1 fej vöröshagyma

1 robbantott paradicsom konzerv vagy 4 dl passzírozott paradicsom

olaj

2 ek liszt

só, bors

 

A hagymát apróra vágom, megdinsztelem, majd mehet a husira, a fűszerekkel és a rizzsel együtt. Ide jó a gyors rizs is. Szóval a rizst is a húsos masszához keverem és az egészet belemasszírozom a megmosott, kicsumázott paprikákba. Mehetnek a lábasba, az a tűzre, és zutty rá a paradicsom meg egy kis víz és persze só meg cukor. Ha megfőttek (könnyű átszúrni), akkor egy vékony rántás (olajra liszt kever kavar) kerül a paradicsomszószba és már kész is.

Teó Főnök simán megeszik 1 gombócot, a paprikát nem szereti, azt meghagyja nekem róla. Szoktam paprika nélkül gombócnak is csinálni, olyankor egy tojás kerül a masszába, hogy ne hulljon szét a lábasban, az egy éven felülieknek ajánlott! 🙂

Tejszínes csirke egyszerűen, fűszeresen

Tésztával vagy búzakásával tökéletes ebéd

Tésztával vagy búzakásával tökéletes ebéd

Az arab konyhában a fahéj a húsok egyik alapfűszere. Ezt először Bachernél olvastam, aztán megem is megtapasztaltam, ahogy azt is, hogy bár a fahéjas csigán felnőtt agyamnak ez fura, az ízlelőbimbóim lelkesek tőle. Szóval hús és fahéj, tuti páros. Ráadásul a fahéjnak emésztéstserkentő hatása van, emiatt érdemes mielőbb bevezetni a picik étrendjébe. Nálunk az első fahéjas párolt alma már 6 hónaposan becsúszott a pofiba.

De nézzük hogyan is lehet magyar konyhabaráttá tenni a fahéjas húst.

TEJSZÍNES CSIRKERAGU

7 vagy 8 hónapos kortól

Hozzávalók:

1 csirkemell

3 dl tejszín

1 vöröshagyma

fahéj, szerecsendió

A hagymát apróra vágom, dinsztelem, ráteszem a kis kockákra vágott husit, körbepirítom. Ha mindenhol kifehéredett, akkor kevés fahéjjal meghintem és reszelek rá egy kevés szerecsendiót is. Sózóm, keverem és felöntöm tejszínnel. Ebben párolom készre.

A köret, ha a baba még tojásmentes, akkor durumtészta, egyébként bármilyan pasta megteszi.

Tudom mindenkinek van saját tejszínes csirke receptje, de ez talán egy kicsit izgalmasabb a szokásos fokhagymás változatnál (ami persze szintén finom).

 

 

 

Padlizsán, ahogy a Szerájban szeretem

Kedvenc török gyorskajáldám a Szeráj, ott is a búzakása és a joghurtos padlizsán ízlik a legjobban. A salátát le is koppintottam (úgy látszik ez a hét a lopott recepteké, tegnap a házi fagyi, most ez), mert olyan egyszerűnek tűnt, és az is! Némi netes recept turkálás és egy kísérlet után ez a verzió az, ami a legjobban hasonlít és a leginkább ízlik!

JOGHURTOS PADLIZSÁNSALÁTA

(8 hónapos kortól, de akár előbb is)

 

Sok paprikás olajjal szeretem

Sok paprikás olajjal szeretem

 

 

Hozzávalók:

 

1 nagy vagy 2 kis padlizsán

egy nagy doboz (5dl) joghurt

1 vagy 2 kicsi gerezd fokhagyma

2 evőkanál olaj

piros paprika

A padlizsánt megmosom és kockára vágom. Besózom és hagyom negyed órát vagy 20 percet izzadni. Addig összetöröm a fokhagymát és elkeverem a joghurttal. Ugyanezt teszem egy kanál olajjal és 2 késhegynyi piros paprikával.

A padlizsánt megtörölgetem és egy kialufóliázott, enyhén megolajozott tepsibe terítem. Mehet a sütőbe, 180 fok, hőlégkever, puhulásig sütöm. Ha kész akkor belekeverem ezt is a joghurtba és ugrás a hűtőbe. A paprikás olajat tálalás előtt elég rátenni. A baba adagját ki is veheted mielőtt ezt rárakod, bár Teó szereti a paprikás dolgokat, így ő kapott a felnőtt adagból is.

Ugye, hogy egész törökös?

Házi fagyi gép nélkül

Örök hálám kedvenc gasztrobloggeremnek ezért a receptért. Az eredetit itt találjátok a Csak, mert szeretemen. Én egy kicsit variáltam rajta, de az alapötlet, ami annyira egyszerű és nagyszerű neki köszönhető.

Nem kell hozzá más csak egy turmix és némi fagyasztott gyümölcs. Nálunk barack volt a hűtőben, mert Teó tavaly ősszel nagyon kedvelte így a nagyik és a dédi extrém mennyiséget vásároltak és tettek fagyasztóba, még mindig akad belőle. Na ezeket az utolsó adagokat varázsoltam fagyivá.

FAGYI HÁZILAG

8 hónapos kortól (ha megy a tejszín vagy a joghurt már kipróbálhatjátok)

nem tudok szépen tálalni, de finom lett

nem tudok szépen tálalni, de finom lett

 

Hozzávalók:

negyed kiló fagyasztott gyümölcs

4 evőkanál habtejszín (vagy tejföl vagy joghurt, amit ehet a baba)

1 evőkanál méz vagy 2 evőkanál cukorszirup (egy adag cukrot két adag vízzel összeforralni, majd visszahűteni)

20 csepp vanília aroma (elhagyható)

 

 

Én 3 fél barackot tettem a turmixba, 3 evőkanál tejszínnel és egy evőkanál mézzel, na meg az aromával. Mivel elég vacak masinám van ezért 2 max. 3 percig kellett járatni és közben kevergetni a masszát, hogy homogén pép legyen. Egy jobb géppel ez egy perces művelet. (Álmaim Kitchen Aidjével biztos 2 zümm és kész.)

Teó Főnök a széléről kapta az olvadt részt, hogy nehogy megfájduljon a torka a hideg péptől. Nagyon tetszett neki. Legközelebb kipróbáljuk banánnal is. Ennél tutibb gyümölcsfagyit úgyse tudsz csinálni, főleg nem ilyen gyorsan. Egy hátránya van, hogy azonnal meg kell enni, de szerintem ezzel nem lesz gond 🙂

A borsó, mint újdonság

Bár borsót már rég ehet(ne) az ifiúr, eddig nem nagyon evett. Ennek egyfelől évszakos oka van, tavaszi születésű gyerek, így a hozzátáplálás első hónapjai télen voltak, amikor répa, krumpli, alma, körte adta a kaja javát, friss borsóról nem is álmodhattunk. A másik ok az én finnyásságom, nem szeretem főzeléknek a zöldborsót, mert édes. Sok egyéb módon szívesen fogyasztom, de a főzelék nem megy. Így nem került be az első főzelékek közé sem.

 

sok zöldséggel

sok zöldséggel

Na de most. Hogy a piacon már nem is túl drágán kapható a zöldborsó, vettem pár markonyit és otthon pucolni kezdtem. Már az nagyon tetszett Teónak. Mindenáron ki akarta borítani a kis kerek szemeket a tálból és élvezettel rágcsálta azt a pár darabot, amit nyersen kapott. Úgy is nagyon ízlett, lelkesen álltam hát neki a jó kis tavaszi borsólevesnek, bízva a sikerben.

BORSÓLEVES

tészta nélkül 8 hónapos kortól, tojásos tésztával 1 éves kortól

Hozzávalók

2 marék borsó

3 sárgarépa

2 petrezselyem

ha van karalábé vagy egyéb zöldség, az is mehet

2 ek liszt

kis só, piros paprika

 

ebbe került egy kis karfiol is

ebbe került egy kis karfiol is

A zöldségeket karikára vágom és a megpucolt borsóval kevés olajon vagy margarinon párolom, ha puhult kicsit, akkor jöhet a staubolás Ez annyit tesz, hogy meghintem liszttel, elkeverem, ha a liszt rószaszín (vagyis hipp hopp), teszek rá egy kevés piros paprikát és máris felengedem vízzel. Beleszórom az apróra vágott petrezselyem zöldjét.

Ha már nagyjából puha a zöldség, akkor lehet bele tenni egy kis tésztát (nálunk most csiga került) vagy ami még jobb szaggatni bele nokedlit, esetleg grízgaluskát. Én ezekhez most lusta voltam, de levestésztával is finom lett.

A Főnök a sűrűjét eszi, jó étvággyal. Próbálkoztam a lével is, de harapja a kanalat és csodálkozó szemmel néz, hogy hol a kaja. Így a lé a miénk, a zöldség és tészta az övé. Így osztjuk el, nem testvériesen 🙂

Ha pici a baba, akkor a tészta kimaradhat, anélkül is finom, csak kevésbé tartalmas a leves.

 

Krumplit hússal, mint a nagyok

Ma volt az első nagyfiús kajálás. Nem elég, hogy nem pép, de husi és köret, savanyúság még nem volt, de akkor is. Igazán menő dolog, hogy szépen lassan ugyanazt eszi a Főnök úr, mint a szülei. Nemcsak nekem lesz könnyebb az élet, hogy egyfelé kell főzni, hanem a fogacskáinak is jót tesz (igen jól állunk ezen a fronton, már van 12 darab!). Ha már ilyen szép számmal akadnak, akkor adjunk nekik munkát! Persze a lenti kaját össze is lehet turmixolni és akkor fogak nélkül is fogyasztható.

egy falat husi krumplival

Szóval apró falatokra vágtuk a husit és a krumplit és (persze apa tányérjából) ment be a pofiba. Nagyon tetszett, nagyon ízlett. Egyszerű és gyors nyári kaját kínáltunk így. Íme a receptek.

HIRTELEN SÜLT KARAJ FOKHAGYMÁVAL

8 hónapos kortól

Hozzávalók:

6 szelet karaj kiklopfolva

4 gerezd fokhagyma

kevés olaj

kevés só

Alaposan kiverem a hús mindkét oldalát és kevés sóval meghintem. A szétnyomott fokhagyma gerezdekkel megkenem a húst és mehet az olajba. Hamar készen van, de muszáj mellette állni, mert ha túlsül, akkor kemény lesz. Pár perc oldalanként és máris fincsi. A babának 1×1 centis kockákra vágtuk. A pirult fokhagymából ő nem kapott, az a felnőtt ebédbe került.

PETREZSELYMES KRUMPLI

6 és fél 🙂 hónapos kortól, aki ehet főzeléket, annak már ez is mehet

Hozzávalók:

18 db kicsi parázs újkrumpli

1 csokor petrezselyemzöld

kevés olaj, kevés só

Az új krumplit megsúrolom, majd megfőzöm egészben. Kevés olajon megfuttatom a petrezselymet, rá a főtt krumplik, kevés só, pár pörgetés és kész.

A nagyoknak mehet hozzá persze saláta, a nagyon piciknek pedig csak a krumpli megtörve. Ez az ebéd fél óra alatt kész lett és ennek nagy része az volt még főtt a krumpli. Szóval kevés idő, komoly siker!

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!